TVORCI SRPSKE KRAVATE SA KOJOM SE DEP POJAVIO U SUDNICI: Komadić svetlosti za našeg DŽonija, kolekcija "Mozaik" nastala spontano (FOTO)

T. L.

27. 05. 2022. u 11:15

NA holivudskom suđenju veka nova "zvezda" je rođena! I to ni manje ni više nego iz Srbije. Kravata sa kojom je Džoni Dep u sredu "likovao" u sudnici privukla je pažnju javnosti usred izlaganja svedoka u parnici između glumca i njegove bivše žene Amber Herd.

ТВОРЦИ СРПСКЕ КРАВАТЕ СА КОЈОМ СЕ ДЕП ПОЈАВИО У СУДНИЦИ: Комадић светлости  за нашег Џонија, колекција Мозаик настала спонтано (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Ubrzo je odjeknula vest da ovaj modni komad potiče iz naše zemlje i da pripada specijalnoj "Mozaik" kolekciji Hrama Svetog Save.

Tako je Dep još jednom potvrdio koliko mu znači Zlatna medalja za zasluge Republike Srbije kojom je odlikovan u februaru.


Snežana Miljković, idejni tvorac "Mozaik" kolekcije i šef kabineta episkopa remezijanskog g. Stefana, otkriva da je u pitanju mozaik koji predstavlja detalj apostolske odežde sa prikaza na kupoli Hrama Svetog Save.


- Taj komad je prvi dizajniran u okviru ove specijalne modne kolekcije - kaže sagovornica "Novosti". - Darivali smo je gospodinu Depu, uz blagoslov episkopa remezijanskog g. Stefana, v. d. starešine Hrama Svetog Save, prilikom njegove posete Srbiji u oktobru prošle godine. Poklon mu je uručio naš slavni glumac i prijatelj Crkve, gospodin Miloš Biković. Na pitanje da li su dobili povratnu reakciju od Depa, Snežana kaže da je ona stigla upravo sada, na događaju koji čitav svet pomno prati.


- Naravno da smo ponosni da je nešto naše, srpsko, svetosavsko postalo i svetski poznato. Kravata je čuvar našeg zaveta, svetosavlja, a slogan nam je "Naš komadić svetlosti", svetlosti koja predstavlja predukus Carstva Nebeskog i koju svi mi nosimo u sebi, živeći u skladu sa zapovestima i u ljubavi ka bližnjem - kaže sagovornica.


Kolekcija "Mozaik" nastala je, kaže Snežana, spontano, blagošću Gospoda i našeg Svetog Save, a sa blagoslovom blaženopočivšeg patrijarha Irineja i podrškom episkopa remezijanskog g. Stefana.


- Radeći i boraveći u Hramu Svetog Save, od prvog dana početka radova na postavljanju skela i mozaika, prateći tok i učestvujući u tom istorijskom poduhvatu, želja nam je bila da sačuvamo tu blagodat, osećaj koji stvara ta savršena igra zlatne svetlosti i bezbrojnih komadića smalte. Želeli smo i da omogućimo posetiocima Hrama da komadić svetlosti ponesu sa sobom, uz sebe. Želja je bila i da napravimo nešto naše, autentično, u duhu Srpske pravoslavne crkve i da to, uz Božju pomoć, postane prepoznatljivo u svetu. Prateći postavljanje čudesnog mozaika, na kojem je učestvovalo više od 70 srpskih i ruskih umetnika pod vođstvom čuvenog Nikolaja Muhina, pravili smo kolekciju fotografija svih tih detalja, počev od kupole pa sve do oltarskog prikaza - objašnjava Snežana.


Autentične deliće mozaičke kompozicije preneli su na čistu svilu i prirodnu kožu i tako su nastale mozaik-ešarpe, kravate, agende, maramice i mozaik-torbe. Svaki komad ove modne kolekcije nosi jednu priču, nadahnutu svetosavljem.


- Osim veličanstvene lepote i originalnosti samog mozaika, u pitanju je i posebna vrednost kolekcije. Sama tehnika jeste veoma skupa i komplikovana, ali u sebi nosi i tu simboličnu poruku - zajednice, jedinstva i sabornosti. Svi smo delić te zajednice, tog mozaika. Svako od nas je utkao delić sebe u kompoziciju na ovaj ili na onaj način. Kao što je Hram Svetog Save naš hram, kuća svih nas, tako je i mozaik kruna našeg zajedništva. Nije slučajno što su u izgradnji i Hrama i mozaika učestvovali i brojni drugi narodi, nacije - kaže šef kabineta episkopa remezijanskog g. Stefana. 

BIKOVIĆ PRVI MODEL


GLUMAC Miloš Biković je prvi podržao kolekciju "Mozaik",prepoznajući njenu vrednost, simboliku i značaj.
- Ima još mnogo poznatih lica iz sveta glume, umetnosti, muzike i politike, pa i sportista i umetnika iz Rusije koji su je podržali. Biće tu još lepih iznenađenja, Bogu hvala - kaže Snežana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili