„STRUNE OD SVETLA“ NIKOLI PEJAKOVIĆU: Multitalentovanom umetniku nagrada za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici

J.SIMIĆ

19. 05. 2022. u 18:24

ŽIRI nagrade „Strune od svetla“ koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici, a koji radi u sastavu - Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, doneo je jednoglasnu odluku da priznanje za 2022. godinu dodeli Nikoli Pejakoviću Kolji iz Banja Luke.

„СТРУНЕ ОД СВЕТЛА“ НИКОЛИ ПЕЈАКОВИЋУ: Мултиталентованом уметнику награда за посебан допринос афирмацији песничке речи у рок и блуз музици

Foto: Nemanja Đorđević

-Priča o Nikoli Pejakoviću kao stvaraocu, pre svega, je priča o fenomenu multitalentovanog autora. Iako je to široko poznato, podsetićemo – Pejaković je pozorišni reditelj, kantautor, glumac, gitarista i pisac. Žiri se prevashodno bavio kantautorskim i muzičarskim opusom i konstatovao je da u domenu tekstopisačkog umeća i uobličavanja različitih stihovnih obrazaca i njima imanentnih muzičkih formi, Pejaković doseže nesumnjive estetske vrhove.-navedeno je u obrazloženju žirija.

Kao što je u svojoj opštoj multitalentovanosti raznovrstan,kažu članovi žirija u nastvku svog nadahnutog objašnjenja, on je i u kantautorskom ramu raznovrstan i sposoban da nam ponekad i kreativno podvali, dobronamerno podmetnuvši svoje 100 odsto autorske radove kao kafanske tradicionale iz prošlog veka u najboljem smislu tih reči (Haljinica boje lila, Volela sam Rajka). Nasuprot tome, sinhorno i u kontinuitetu iz njegove manufakture već decenijama stižu izvrsni bluz standardi modernog senzibiliteta, sa čestim ironičnim otklonima i crnohumornim valerima, koje i na svojim živim nastupima izvodi u najvišim mogućim interpretatorskim standardima.

Foto: Nemanja Đorđević

 

- Njegov gitarski senzibil je unikatan, suptilan i reklo bi se satenski plemenit. Nije Nikola Pejaković naš jedini multitalentovani stvaralac, ali je jedan od retkih koji je u svim aspektima svojih artikulacija – vrhunski autor!

Nikola Pejaković Kolja smatra da je talente dobio na revers od Boga, sa obavezom da ih koristi sve do trenutka kad bude pozvan da ih vrati na poznatu adresu i da u tom angažmanu nema mnogo prostora za njegove ovozemaljske zasluge, ali nama kao publici koja te darove obilato i sa zadovoljstvom konzumira ostaje ipak da učtivo odgovorimo – Hvala Kolja, privilegovani smo što si stvaralac našeg prostora i našeg doba! – zaključuje žiri kojim predsedava Bogomir Bogica Mijatović.

Nagradu je ustanovio pisac i kantautor Saša Radonjić, a dodeljuje se od 2016. iz njegove fondacije. Laureati su, pored plakete, nagrađeni po jednom električnom gitarom iz Radonjićeve kolekcije. Dosadašnji dobitnici su: Momčilo Bajagić Bajaga, Zvonimir Đukić Đule, Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka (Nenad Marić) i Miloš Zubac.

Nagrada „Strune od svetla“ će Nikoli Pejakoviću Kolji biti uručena 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu na završnoj ceremoniji Sterijinog pozorja, koje će biti svečano zatvoreno predstavom u čast nagrađenih Hrkači, po tekstu i u režiji Nikole Pejakovića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)