JEDINI FESTIVAL SA DUŠOM: Multimedijalna izložba u Klubu RTS povodom predstojećeg "Beogradskog proleća"

V. N.

21. 04. 2022. u 22:50

U SUSRET festivalu "Beogradsko proleće", koji će biti održan 29. aprila u nekadašnjem Domu sindikata, u Klubu Radio-televizije Srbije otvorena je multimedijalna izložba "Počnimo ljubav iz početka - Proleće u RTS klubu", omaž muzici i ljudima koji su stvarali ovu muzičku smotru od 1961. do 2000. godine.

ЈЕДИНИ ФЕСТИВАЛ СА ДУШОМ: Мултимедијална изложба у Клубу РТС поводом предстојећег Београдског пролећа

Foto RTS/N. Ristić

Izložba, koja će trajati do 6. maja, predstavlja festival kroz panele sa fotografijama i tekstovima o izvođačima, uz izložene vinilne ploče, nagrade, garderobu i druge suvenire i uspomene.

Muzički stručnjak Nikola Nešković je podsetio da je 1951. nastao festival u San Remu, 1954. prvi Zagrebački festival, prva "Pesma Evrovizije" je održana 1956, zatim Opatija 1958, a "Beogradsko proleće" 1961. godine.

- Te 1961. prvi put učestvujemo na "Evroviziji", Ljiljana Petrović je pevala, a šef delegacije je bio pesnik Miroslav Antić - rekao je Nešković. - To je bilo sasvim drugo vreme. Sigurno da nam trebaju festivali, jer su najbolja promocija muzike. Zato, bravo, idite dalje, vi ste najbolji.

Novinar Aleksandar Gajović ispričao je kako je čuveni radijski voditelj Zoran Modli na svoj način vodio i "Beogradsko proleće", i to iz prve lože Doma sindikata. Modli je kao di-džej pričao sve dok pevači ne bi počeli da pevaju što je izazvalo užas kompozitora i on posle toga nikada više nije vodio festival. Prisetio se i kako je svojevremeno pevač Zlatko Pejaković nastupao na "Beogradskom proleću" sa rukom u gipsu, dan nakon što se okliznuo i slomio ruku ispred restorana "Šumatovac", da bi na kraju trijumfovao sa pesmom "Ove noći jedna žena mirno spava".

Direktor PGP RTS Vladimir Graić je ocenio da je "Proleće" bilo jedini festival koji je imao dušu Beograda šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina i dodao da se nada da će ostati tradicionalno kako bi današnje generacije osetile taj duh. Otvaranju izložbe prisustvovali su i davnašnji učesnici festivala, kompozitori Mirko Šouc, Radoslav Graić i Rade Radivojević, kao i izvođači Beti Đorđević, Žarko Dančuo i Ljuba Ninković, kao i voditelj Dejan Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)