OBJAVLJENE NOMINACIJE ZA OSKARA: Dominirao film "Moć psa", ceremonija dodele zakazana za 27. mart

Novosti onlajn

08. 02. 2022. u 17:24

„LjUBITELjI filma se ujedinjuju“ moto je ovogodišnje dodele Oskara, a nakon glasanja danas je u Los Anđelesu saopšteno ko je u trci za Zlatnu statuu Američke akademije. Čak 950 članova Američke akademije danas je glasalo za filmove, a njihov sud javnosti su predstavili Lesli Džordan i Trejsi Elis Ros.

ОБЈАВЉЕНЕ НОМИНАЦИЈЕ ЗА ОСКАРА: Доминирао филм Моћ пса, церемонија доделе заказана за 27. март

TANJUG (AP Photo/Matt Sayles) la

Netfliksov film „Moć psa“, vestern koji koristi ovaj istrošeni žanr ne bi li preispitao poziciju savremenog muškarca, dominirao je u nominacijama za Oskara. Odmah iza njega usledila je „Dina“, opsežna adaptacija naučno-fantastičnog romana Frenka Herberta, sa čak 10 nominacija za Oskara. „Priča sa zapadne strane“ Stivena Spilberga i „Belfast“ Keneta Brane dobili su po sedam nominacija. Sva četiri filma su u konkurenciji za najbolji film zajedno sa japanskim ostvarenjem „Povezi me“, „Kralj Ričard“, „Pica od sladića“, „Aleja noćnih mora“ i „Ne gledaj gore“.

Rediteljka filma „Moć psa“ Džejn Kempion danas je ušla u istoriju kao prva žena koja je više puta nominovana za titulu najbolje rediteljke. Za Oskara za režiju Kempion je prvi put nominovana za film „Piano“. Pored Kempion, za najboljeg reditelja nominovani su Pol Tomas Anderson za film „Pica od sladića“, Kenet Brana, Stiven Spilberg i Rjusake Hamaguči za film „Povezi me“.

Havijer Bardem, Benedikt Kamberbač, Endru Garfild, Vil Smit i Denzel Vošington nominovani su za najboljeg glumca, dok su za najbolju glumicu nominovane Olivija Kolman, Nikol Kidman, Kristen Stjuar, Penelope Kruz i Džesika Čestejn.

U kategoriji za najboljeg sporednog glumca našli su se Kiran Hands za film „Belfast“, Troj Kotsur, Džesi Plemons i Kodi Smit Mekfi, obojica za film „Moć psa“ i Džej Kej Simons za film Arona Sorkina „Being the Ricardos“.

Katrina Balf, Ariana Debozi, Džudi Denč, Kirsten Danst, Anžanu Elis i Džesi Bakli takmičiće se u kategoriji za najbolju sporednu glumicu.

Pol Tomas Anderson za film „Pica od sladića“ kao i Kenet Brana za film „Belfast“ nominovani su i za najbolji originalni scenario, uz Zeka Bejlina scenaristu filma „Kralj Ričard“, Adama Mekeja i Dejvida Sirota koji potpisuju scenario za „Ne gledaj gore“ i Eskila Vogta i Joakima Trira za film „Najgora osoba na svetu“.

Stiven Spilberg postavio je novi rekord nominacijama za Oskara 2022. Kao producent filma „Priča sa zapadne strane“, koji je zaradio ukupno sedam nominacija, Spilberg je sada producirao 11 filmova nominovanih za najbolji film.

Ceremonija dodele Oskara, 94. po redu, zakazana je za 27. mart u losanđeleskom Dolbi teatru.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a