STARI ŠMEK SABORA DOTAKAO DUŠU I SRCE: U Guči sa Markom Trnavcem, ovogodišnjim dobitnikom "Zlatne trube"

Vladimir Ilić

03. 10. 2021. u 12:11

SLAVILO se ponovo u Guči. Ovoga puta u petak veče, u prestonici trube, mestu gde se, i odakle se srpska truba najlepše i najdalje čuje, gruvala je flighorhna, ali ne bilo koja i bilo čija...

СТАРИ ШМЕК САБОРА ДОТАКАО ДУШУ И СРЦЕ: У Гучи са Марком Трнавцем, овогодишњим добитником Златне трубе

Foto D. Karadarević

Pištala je, ječala je, pevala je, svirala je, parala je gučko nebo truba Marka Trnavca, ovogodišnjeg dobitnika "Zlatne trube", dara "Večernjih novosti", kome se posrećilo da dve godine bude dobitnik našeg priznanja.

Skupilo se u gučkom hotelu "Nordik", nekada popularno zvanom (nije slučajno) "Zlatna truba", društvo, odabrano od Trnavca. Sve ljubitelji zvuka limenog instrumenta, poštovaoci Sabora u Guči. Sve je za trenutak zaličilo baš na Sabor, i to onakav kakav je nekada bio, kada se pevalo i igralo, baš u ovom hotelu, do zore, samo uz zvuke trubača, i to najboljih.

- Želeo sam da sa najbližim prijateljima, sa onima koji najviše vole trubu i Sabor, bar za trenutak vratim duh davnih vremena. Deceniju, dve unazad ovde su svirala najveća trubačka imena, poput Sejdića, Bakije, Salijevića, Miće ili Markovića... Baš ovde, u dvorištu hotela, pod lipom, gruvala je i ova naša, zapadnjačka truba, ali i južnjačka truba, praštala su kola i "dvojke", svirao se Ekremov čoček, pobednički,... - rekao nam je Trnavac.

- I sve je, zaista, bar za tren ličilo na ta vremena... bez preteranih i glasnih zvukova, meraklijski, za srce, da ti srce zaigra, da se naježiš i pamtiš... Pamtiš dok si živ...

Foto Z. Jovanović

Svirao je Marko iz duše, jer, kako veli, od dana kada je osvojio "Zlatnu" duša mu je puna.

Isto tako svirala je i truba Vladimira Ivanovića iz Zagužanja, koji je prevalio put sa svojih deset trubača i došao u Guču da zasvira svom kolegi, da mu ulepša i uveća veselje.

Opravdao je Ivanović zvanje - najbolji orkestar 60. Sabora u Guči. Njih jedanaestorica, a opet svi kao jedan... Vladimirov otac - Nebojiša osamdesetih je svirao na Saboru, a saboraše veselio u hotelu "Zlatna truba"...

- Ostao je iza mene trag. Ostala je i u meni lepa uspomena. Svome sinu sam predao trubu. I ja je zasviram, ali samo za merak, baš kao sada. Vladimiru sam ljubav prema svirci i trubi preneo. On moje poverenje nikada nije izigrao. Svira, jer voli. Ne svira jer mora. To je, jednostavno, njegov, to je naš život - kazao nam je Nebojiša.

Foto V. I.

Da atmosfera podseti na onu od nekada pobrinuo se i dr Aleksandar Pajović, kome je medicina u glavi, ali truba u srcu. On već dve decenije sa glavne pozornice u Guči, sa stadiona kraj Bjelice, na finalnom takmičenju trubačkih orkestara, poziva trubače na zbor.

Kada se Gučom razlegne njegov zvonki glas, sa dikcijom na koju mogu da mu pozavide i najpoznatiji spikeri, i čuvene rečenice - "Kako li je na Ovčaru, kako li je na Kablaru?

Foto V. I.

Oglasi se, oglasi prva trubo Dragačeva!" - to je znak da počinje najljuće nadmetanje trubačkih asova iz Srbije. Ovoga puta pozvao je "Zlatnu" Trnavčevu, i pozvao je Ivanovićev najbolji orkestar, koji su na početku zasvirali saborsku himnu "Sa Ovčara i Kablara".

- Nažalost, ostalo je nas malo koji istinski vole Sabor, koji ga gaje, vole i neguju. Na nama je da generacijama ispred nas predamo tu obavezu, tu ljubav. Sve u ovom trenutku podseća na nekadašnja saborovanja, ovo je veče koje vraća veru u bolji i lepši svaki naredni Sabor u Guči - poručio je dr Pajović, rođeni Gučanac koji već drugi mandat obavlja dužnost direktora Doma zdravlja u Čačku.

Foto V. I.

U maloj, ali odabranoj "armiji" ljubitelja trube, na jednom od čelnih mesta je i direktor Turističke organozacije u Dragačevu - Bili Vulović, inače vlasnik hotela u Guči.

- Želim da Saboru vratim nekadašnji sjaj. Želim da se "Zlatna truba" vrati u svoj dom, ovde u hotel. Da ovde veseli narod, da ovde sa "Zlatnom" dočekujemo zore, saborske - kazao nam je Bili. - Evo, ovo veče sa Trnavcem, i sa Ivanovićem, neka bude samo početak tradicije koju nećemo prekidati...

Na svakom koraku, među Trnavčevim gostima, u petak veče se moglo čuti samo "Hvala "Novostima"", "Hvala za čuvanje trubačke tradicije", "Hvala za Zlatnu"... Jer, naš list je već posle trećeg Sabora prepoznao da se pod Jelicom rodilo nešto veliko, nešto što će trajati, što treba čuvati... Već tada su "Novosti" osnovale nagradu za najpopularnijeg trubača po oceni publike, koju su trubači sami prozvali "Zlatna truba". I tako ostade do danas..., evo već 60 godina...

SAN IM "ZLATNA"

- MENI se san ostvario. Dva puta. Zato slavim, zato hoću da uživam sa svojim ljudima, sa onima koje volim - pričao je Trnavac u petak. - Posebnu zahvalnost dugujem "Večernjim novostima". One su mi promenile život. Juče sam, pre "Zlatne", bio jedan, danas drugi čovek.

Na ovu priču se nadovezao Ivanović:

- Računajte na mene. I ja bih voleo "Zlatnu". Sve bih nagrade dao samo za jednu "Zlatnu". Boriću se, sviraću najbolje, iz duše, onako kako to "Novosti" vole...

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024