STENLI SVIRA DŽIMIJA: DŽez gitarista iz Čikaga 13. avgusta nastupa na festivalu "Nišvil"

V.N.

26. 07. 2021. u 09:15

JEDAN od najaktuelnijih američkih džez gitarista Stenli Džordan (61) predstaviće se na na festivalu "Nišvil" 13. avgusta programom "Stenli svira Džimija", kojim odaje počast i obeležava 50 godina od smrti sigurno najoriginalnijeg rok gitariste Džimija Hendriksa, ali i njegovog legendarnog nastupa na "Vudstok" festivalu.

СТЕНЛИ СВИРА ЏИМИЈА: Џез гитариста из Чикага 13. августа наступа на фестивалу Нишвил

Foto Instagram/jimihendrix

U klasičnoj "hendriksovskoj" formaciji trija, Stenli Džordan, poznat po svojoj "klavirskoj" tehnici sviranja gitare (obema rukama na vratu gitare), kaže da će to biti "tribjut" program, zbog čega će na bini biti obuček kao Hendriks.

- Biće to neka vrsta fantazijskog koncerta, odnosno, moje viđenje kako bi Hendriks, da je živ, svirao danas - kaže Džordan, koji iza sebe ima rasprodate koncerte širom sveta i milionske tiraže albuma, od kojih je prvi "Magični dodir" iz 1985. bio 51 nedelju na vrhu "Bilbordove" džez liste.

Stenli Džordan, Foto EPA

Džordan je svirao i snimao sa velikanima kao što su Beni Karter, Dizi Gilespi, Majls Dejvis ili Bili Kobem, ali njegovo odavanje počasti Hendriksu ne treba nikoga da čudi, jer priznaje da je slušao rok muziku.

- Pre nego što sam se okrenuo džezu, slušao sam rok muziku i upravo me je Hendriksova muzika usmerila ka džezu - kazao je Džordan.

- Zna se da je Hendriks "džemovao" sa nekim izuzetnim džezerima, poput slepog saksofoniste Rasana Rolanda Kirka i Larija Janga, a imao i dogovorena snimanja sa Majlsom Dejvisom i Žilom Evansom. Da nije iznenada preminuo u trenutku kada je njegova kreativnost bila u izrazito uzlaznoj putanji - možemo samo da pretpostavimo u kom bi pravcu otišla njegova muzika.

Stenli, takođe, naglašava da je ideju da se okrene tehnici "lakog udaranja" po gitari, koja mu je donela svetsku slavu (mada izvodeći ovaj program, osim što i veoma uverljivo peva, dosta svira i "klasičnom" rok tehnihom, odnosno trzalicom u desnoj ruci) dobio upravo od Hendriksa:

- Gledao sam ga kako svira samo levom rukom, bez okidanja žica, a onda sam u jednom trenutku shvatio da bih mogao da na vratu upotrebim i desnu ruku - veli Džordan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGANA VIŠE NIJE SAMA U DVORCU: Odlučio je da se vrati - sve objavio javno (FOTO)