SVI SU GLADNI MUZIKE I ZABAVE: Nenad Milosavljević pred akustični koncert "Galije” u Botaničkoj bašti "Jevremovac"

M. Ćunković

19. 07. 2021. u 16:26

ŽELjNI svirke i ponovnog druženja sa publikom posle skoro godinu i po dana pauze zbog korone, članovi "Galije" radosno iščekuju koncert pod nazivom "Akustično, kao nekada", koji će održati u sredu 28. jula, u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu.

СВИ СУ ГЛАДНИ МУЗИКЕ И ЗАБАВЕ: Ненад Милосављевић пред акустични концерт Галије” у Ботаничкој башти Јевремовац

Foto ATA Images

Vođa čuvenog niškog benda Nenad Milosavljević podseća da cela priča oko nastupa "bez struje" datira još iz 1995, kada je bend na taj način zasvirao u Skupštini grada Beograda, na Badnje veče.

- To je naš najgledaniji koncert na internetu - navodi Neša za "Novosti". - Ideja je da to radimo ponovo, sa nekim drugim tehničkim i aranžmanskim rešenjima. Taj repertoar ima malo drugačiju, toplu formu, samim tim i drugačije značenje.

Beogradska repriza se, zapravo, već desila, na dva "anplagd" koncerta u "Kombank dvorani", u novembru 2019.

- Želeli smo da tada započnemo takvu vrstu nastupa, i napravimo neku vrstu turneje. Korona je, međutim, učinila svoje, i zaustavila nas je, kao i sve u svetu. Mislim da je Botanička bašta odličan ambijent za ovakav koncert. Ranije kad sam dolazio, padalo mi je na pamet da bi bilo dobro da se tamo uradi neka kamerna varijanta. Ona deluje kao pre 100 godina, nosi duh vremena pre nas. Podseća na ljude koji su živeli pre jednog veka, i više.

Koncert će, kaže, biti sličan pomenutim nastupima od pre 20 meseci.

- Kad je nešto dobro, ne treba menjati. Priča će, međutim, dobiti drugu dimenzuju upravo zbog veoma specifičnog ambijenta.

Neša, zasada, ne gleda u nebo.

- To ću da radim dan pred koncert (smeh). Ne isplati se da gledam, isto nam dođe. Ako slučajno bude pomeranja, ne znam šta ćemo da radimo, jer je sve već isplanirano. Verujem da će sve biti u redu.

Bend je, veli Milosavljević, proveo period pandemije kao i svi ostali.

- Držali smo se onoga što struka kaže, oko tog dela priče nismo imali dileme. Bilo je jezivo dosadno vreme, gde smo pokušali sebe da zaposlimo. Najgore nam je kad ništa ne radimo, to je nepodnošljivo. Učio sam neke stvari koje sam i ranije planirao, a vezane su za moju struku - montaža filma, spotova... Najviše me je zanimalo kako raditi sa hroma-kijem (zelena pozadina), i to sam uspeo da savladam. Igram se sa tim - naravno, u nekim malim varijantama. Mora to i da se vežba, nije dovoljno samo znati.

Daleko od toga da je Neša tada zapostavio muziku.

- U drugoj fazi pandemije, kad je bilo najžešće, počeo sam da pišem nove pesme. Skoro ceo album je gotov, ali, s obzirom na to da najavljuju novi talas korone, nećemo još da ga objavljujemo. Nastaviću sa pisanjem, možda ću dobiti još bolje rezultate.

Foto V. Danilov

Počeše koncerti ponovo, konačno. "Galija" se upravo vratila iz Severne Makedonije...

- Praktično, tek krećemo. Ovo do sada su bili nastupi po klubovima, jer se oni tehnički najlakše organizuju. Kod svih se oseća glad za muzikom, zabavom, a i nama je dobro došlo da se malo razmrdamo. Bili smo i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, nastupićemo i na "Bir festu", pa u Mostaru, Sarajevu... Sve to, naravno, pod uslovom da nas ne zatvore.

OD NENA BELANA DO NADE PAVLOVIĆ

KONCERT "Galije" predstavlja deo četvorodnevnog serijala "Garden sešns", koji organizuje Centar beogradskih festivala (CEBEF). Za početak, u Botaničkoj bašti "Jevremovac" će, u ponedeljak 26. juna, nastupiti Neno Belan i "Fjumensi". Sutradan će Matija Dedić izvoditi za klavirom muziku Zlatana Stipišića Džibonija. Posle "Galije", u četvrtak, 29. jula, nastupiće priznata džez umetnica Nada Pavlović. Svi koncerti počinju u 20 časova.

BALAŠEVIĆ UZ BOK ŠANTIĆU

BROJNI odlasci kolega u poslednje vreme, mahom od posledica kovida 19, emotivno su pogodili Nešu.

- To je velika tragedija i gubitak za javnu scenu - kaže na naš list Milosavljević. - Ostane velika praznina. Uhvatim sebe kako čeprkam po nekim tekstovima Đorđa Balaševića, ne preterano komercijalnim. Razmišljam o njemu kao o jednom velikom piscu. Mislim da on apsolutno zaslužuje da bude u našoj literaturi, pored Šantića i ostalih velikana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024