BAJAGA I “INSTRUKTORI" OTERALI KIŠU SA TAŠA: Sjajan koncert legendarnog benda pred oko 8.000 oduševljenih obožavalaca (FOTO)

M. ĆUNKOVIĆ

16. 07. 2021. u 23:24

VEZA kiše i beogradskih koncerata Bajage i “Instruktora", pogotovo onih na Tašmajdanu, koja traje još od čuvenog 8. juna 1985, činilo se da neće biti prekinuta ni večeras.

БАЈАГА И “ИНСТРУКТОРИ ОТЕРАЛИ КИШУ СА ТАША: Сјајан концерт легендарног бенда пред око 8.000 одушевљених обожавалаца (ФОТО)

Foto: P. Milošević

Međutim, nebo se smilovalo baš kada treba, i dozvolilo da oko 8.000 obožavalaca bez zadrške uživa u njihovom ko zna kom prestoničkom trijumfu. Ujedno, i u prvom velikom beogradskom koncertu u Beogradu od početka pandemije kovida 19.

Publiku je, pred nastup glavnih zvezda, zagrejalo još jedano značajno ime domaćeg rokenrola, Miodrag Bata Kostić. Čuveni gitarista, najpre znan po delovanju u “JU grupi”, zasvirao je sa svojim novim bendom “Bata Kostić kompani”, s kojim je prošle godine objavio povratnički album “Staro gvožđe”. Začule su se poznate pesme iz Batinog bogatog autorskog opusa, poput “Od zlata jabuka", “Moje bube"...

Momčilo Bajagić, Žika Milenković, Saša Lokner, Miroslav Cvetković, Čeda Macura I Marko Nježić Kića obično koncert počnu pesmom umerenog tempa, pa tradicija nije prekinuta ni ovoga puta. Sada je izbor pao na numeru “Grad” – ispostavilo se, sasvim prikladno, jer je to jedna od “kišnih pesama" u opusu benda. Odmah zatim, uz naslovnu temu prešlo se na predstavljanje aktuelnog albuma “Ovaj svet se menja”. Nanizavši “Berlin”, “Red I mir” I “Godine prolaze”, bend je zagazio u, za njihovu karijeru, najplodnije, osamdesete godine, a onda je usledio povratak na aktuelno izdanje, uz osveženu verziju teme “Ni na nebu ni na zemlji”, I gosta Vukašina Markovića.

Rasplesala je Taš “Muzika na struju”, da bi usledilo iznenađenje za najvernije obožavaoce - “Još jednom”, divan, skriveni biser sa albuma “Daljina, dim I prašina”, na koji se sjajno nadovezala nova verzija stare Čolićeve “Tvoje oči”. Očekivano mesto u set listi dobila je, kasnije, još jedna balada koju je Bajaga napisao za Zdravka, pa sam snimio na albumu “Ovaj svet se menja” - “Moja draga”. “Lepa Janja, ribareva kći” je, uobičajeno, već sa prvim taktovima razigrala ceo koncertni prostor, I to posle “Kad hodaš”, po mnogima jedne od najlepših balada u istoriji domaćeg rokenrola, uz koju zasvetleše silni upaljači i mobilni telefoni.

“Verujem, ne verujem”, pesma koja je decenijama pravila atmosferu u uvodnom delu koncerta, sada u drugoj polovini čini jednak efekat. Prethodili su joj “Rimljani”, koji, kao i “Strah od vozova”, redstavljaju, neretko, muzičke želje, posebno onih kojima je album “Jahači magle” omiljen.

Ni ovaj Tašmajdan, naravno, nije mogao da prođe bez niza standarnih koncertnih favorita: “Život je nekad siv, nekad žut”, “Vesela pesma”, “Ti se ljubiš”, “Plavi safir”, “Dvadeseti vek"... Sve do duboko u noć, uz tek pomalo priče za koju je, kao I obično, bio zadužen, pre svega, Žika Milenković, nanizaše se pesme za sva vremena, na radost obožavalaca koji su, utisak je, reagovali još srčanije, još emotivnije nego ranije.

ULAZ BEZ PROBLEMA

NEOBIČNO, uz ulaznicu, ovoga puta, na ulazu je bilo neophodno pokazati digitalni zeleni sertifikat, ili uraditi brzi antigenski test. To, međutim, nije stvorilo dodatnu gužvu, ulazilo se bez većih problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024