TUGA OKOVALA UKC RS: Preminula porodilja, beba na kiseoničkoj potpori

S. M.

17. 05. 2021. u 20:47

PORODILjA čiji su inicijali S.Ž. (33), koja je lečena od posledica bolesti izazvane virusom korona, preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske.

ТУГА ОКОВАЛА УКЦ РС: Преминула породиља, беба на кисеоничкој потпори

Foto D. Pozderović

Iz UKC Srpske saopšteno je da je porodilja preminula juče.

Iz UKC je navode da je 2. maja u ovu ustanovu primljena trudnica S.Ž. u 30. nedelji trudnoće sa simptomima i pozitivnim testom na virus korona, a koja je prethodno bila hospitalizovana u Opštoj bolnici Doboj.

Dan nakon prijema, lekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo indukovali su završetak trudnoće carskim rezom, nakon čega je pacijentkinja primljena u Jedinicu za intenzivno lečenje Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje gde je nastavljen terapijski tretman.

Tokom boravka u Klinici za anesteziju i intenzivno lečenje pacijentkinja je zahtevala visoko protočnu terapiju kiseonikom, potom neinvazivnu mehaničku ventilaciju, a zatim i invazivnu mehaničku ventilaciju, odnosno respirator.

Kontrolni test na kovid urađen je 13. maja i bio je negativan. U UKC navode da zbog komplikacija osnovne bolesti, kovid 19, 15. maja dolazi do pogoršanja opšteg stanja pacijentkinje, te se preduzima niz dijagnostičkih i terapijskih procedura od strane dežurne ekipe lekara UKC Republike Srpske.

- Nažalost, sprovedene terapijske mere nisu dale rezultat zbog čega dolazi do srčanog zastoja u jutarnjim satima, 16. maja, i nakon neuspešne kardiopulmonalne reanimacije pacijenkinja je preminula, dodaje se u saopštenju.

Što se tiče zdravstvenog stanja deteta koje je hospitalizovano u Klinici za dečije bolesti, iz UKC ističu da se ono danas, u četrnaestom danu života, nalazi na kiseoničkoj potpori od tri litre u minuti, a da je prvih šest dana života bilo na mehaničkoj ventilaciji.

Iz UKC ističu da je trenutno u kovid 19 odelu Klinike za ginekologiju i akušerstvo hospitalizovana jedna kovid pozitivna pacijentkinja, trudnica u 7. mesecu trudnoće, koja je primljena 11. maja. Trenutno je lakše kliničke slike, bez tegoba, uredne saturacije, pod intenzivnim nadzorom u Klinici.

Laboratorijske analize se rade svakodnevno, pulsna oksimetrija, ctg monitoring, kao i ehosonografski pregledi.

Osoblje Klinike za ginekologiju i akušerstvo naglašava da je ishod ove bolesti je jako nepredvidljiv, te da uz njihov intenzivan nadzor i uz saradnju kolega iz drugih klinika UKC nastoje da pacijentkinju dovedu do potpunog oporavka.

-Koristimo priliku da još jednom zamolimo sve trudnice i porodilje da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera u uslovima pandemije korona virusa, napominju iz UKC.

Iz UKC apeluju na "građanstvo, neodgovorne pojedince, aktiviste društvenih mreža i aktere političkog života u RS da ne koriste tuđu tragediju u dnevnopolitičke svrhe".

- Lekari i drugo medicinsko osoblje UKC nadljudskim naporima čine sve da spasu svaki ljudski život što potvrđuju i mnoga svedočenja pacijenata koji su preživeli kovid 19, poručuju iz UKC RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024