KORONA USPORILA ŽELEZNICU: Veliki pad prihoda doneo milionske gubitke u poslovanju

Lj. ĐURIĆ

21. 01. 2021. u 08:12

PROCES restrukturiranja "Železnica Republike Srpske" kasni zbog pandemije virusa korona.

КОРОНА УСПОРИЛА ЖЕЛЕЗНИЦУ: Велики пад прихода донео милионске губитке у пословању

Foto Lj.Đ.

Ta kompanija je od posebnog interesa za RS, poveriocima je priznala potraživanja od 334 miliona maraka, dok je za 6,4 miliona dug osporen.

Ukupno je, u Okružnom privrednom sudu Doboj, podneto je 214 prijava od 1.670 poverilaca, a Viši privredni sud u Banjaluci je odbacio pedesetak žalbi, jer poverioci u ostavljenom roku nisu otklonili nedostatke po prijavi.

VIŠAK ZAPOSLENIH

NA početku procesa restrukturiranja u ŽRS je bilo zaposleno 3.098 radnika, na kraju 2019. godine 2.251. Prema planu i obećanjima datih Svetskoj banci, koja kreditno finansira proces restrukturiranja, odnosno reorganizacije ŽRS, taj broj do kraja ove godine trebalo je svesti na 2.098. Međutim, ni taj deo plana nije ostvaren, jer je trenutno u ŽRS zaposleno 2.200 železničara.

Na osnovu Sporazuma sa Svetskom bankom restrukturisanje ŽRS trebalo je da se završi sa 2021. godinom. Svetska banka je pre tri godine dala 51,3 miliona KM kredita "Železnici RS" za taj projekat, sa ciljem unapređenja efikasnosti i održivosti funkcionisanja sistema.

- Za finansijsko restrukturiranje namenjeno je 42,7 miliona maraka, a obuhvata isplatu zaostalih dugovanja prema radnicima, odnosno poveriocima. Za restrukturisanje radne snage određeno je 3,5 miliona i preostalih pet miliona KM za organizaciono - izjavio je v. d. generalnog direktora ŽRS Željka Radića.

Kaže i da su ŽRS pokrenule postupak za produženje krajnjeg roka za restrukturiranje za najmanje godinu dana, jer nije realno da se taj proces zbog problema koje je donela pandemija završi u prvobitno planiranom roku i dogovoru sa Svetskom bankom.

- Nije realno očekivati da se taj rok ispoštuje, jer samo za primenu novog informacionog sistema je potrebno 18 meseci, jer treba ispoštovati zakonske procedure sa rokovima žalbi za nabavku neophodne opreme i softverskih rešenja - pojašnjava Radić.

RAZDVAJANjE POSLOVA

ŽELjKO Radić ističe da Uprava kompanije ostaje pri opredeljenju da se ŽRS organizuju kao vertikalno integrisano preduzeće, prema ranijem zaključku Vlade RS.

PLAN Željko Radić, Foto ZRS

To podrazumeva razdvajanje poslova operacije i infrastrukture na dve računovodstveno i upravljački razdvojene organizacione jedinice jednog privrednog društva, sa formiranjem profitnih centara od postojećih organizacionih jedinica.

Radić priznaje da su ŽRS u finansijskoj dubiozi, navodeći podatke po kojima su prihodi za 10 meseci u prošloj godini 52,8 miliona maraka, a rashodi 67 miliona KM. Odnosno, gubitak u poslovanju za taj period je 14,2 miliona KM, a kao razloge Radić navodi da su četiri puta manji prihodi iz budžeta Vlade RS, da je došlo do pada privredne aktivnosti usled pandemije, a time i smanjenje potreba za usluge ŽRS, obustavu međuentitetskog putničkog saobraćaja.

PROBLEMI Manji obim prevoza robe zbog korone, Foto Lj.Đ.

- Sve je to uticalo na rezultate našeg poslovanja, dovelo do problema u plaćanju ino-kredita i amortizacije i ti će problemi ostati do okončanja procesa finansijskog i organizacionog restrukturisanja - smatra Radić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)