JEDNOGLASNO DONETA ODLUKA: Senat Univerziteta Istočno Sarajevo dr Milenka Ćurčića proglasio za profesora emeritusa

V.M.

29. 10. 2020. u 20:40

SENAT Univerziteta Istočno Sarajavo,koji ima 28 članova među kojima su i rektor i svi njegovi najbliži saradnici, odlučio je, i to jednoglasno, da se u počasno zvanje profesor emeritus proglasi redovni profesor dr Milenko Ćurčić , sa Pegagoškog fakulteta iz Bijeljine, znamenti naučni delatnik, vrstan profesor biologije i srodnih joj disciplina, čovek koji je pronašao, uredio i predstavio prirodno stanište Gromiželj u Velinom Selu,kod Bijeljine, koje je zaštitila Vlada Republike Srpske.

ЈЕДНОГЛАСНО ДОНЕТА ОДЛУКА: Сенат Универзитета Источно Сарајево др Миленка Ћурчића прогласио за професора емеритуса

Foto: V. Mitrić

Iza profesora Ćurčića je blistava prosvetna i naučna karijera,čista kao suza. Pune četiri decenije je univerzitetski profesor, gde je prošao sve „stanice“ od asistenta do redovnog profesora. Ostao je Tuzli zapamćen, kao mlad, izuzetan gimnazijski profesor, koji se ubrzo „otisnuo“ u univerzitetske vode. Jedan je od osnivača, pre više od četvrt veka, Učiteljskog fakulteta u Bijeljini,koji je deo Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Upitan koliko mu znači ovo najviše univerzitetsko zvanje, profesor Ćurčić kaže da sama činjenica koga je dodelio i to jednoglasno, čini ga srećnim i zadovoljnim, dodaje da samo zvanje govori sve, jer se dodeljuje samo istaknutim redovnim profesorima na Univerzitetu, koji su naučno istraživačkim radom na Univerzitetu i koji imaju međunarodnu naučnu reputaciju, i dali su veliki doprinos u radu sa studentima, kojima je predavao godina.

Foto: V. Mitrić

- Vidi u izveštaju da su studenti uvek ocenjivali odličnom ocenom, što je za mene veliko priznanje, a udružno sa ovim od najeminentnijih kolega, čini mi moju karijeru baš onakvom kakvu sam želeo kad sam prvo u Beogradu završio Biološki fakultet na kom sam magistrirao i doktorirao - kaže profesor Ćurčić.

- Ovo je priznanje i za moje divne profesore,sa Biološkog fakulteta u Beogradu,od kojih sam stečena znanje preneo na brojne generacije mojih studenata,sa kojima se, s razlogom,ponosim, jer su i njihovi uspesi,na neki način,deo mene.Tu, naravno, i puna podrška koju sam imao od mojih divnih roditelja i,kasnije, od moje najuže porodice.

Profesor Ćurčić, jako vitalan u svakom pogledu,  nastavlja da radi sa budućim magistrima i doktorima nauka na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini. Prve čestitke, posle kolega,studenata i ukućana, profesor Ćurčić je dobio od Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, čiji je dobitnik najviših priznanja za dopirnos nauci.

- Zasluženo da zasluženije, čini mi se, ne može da bude-kaže akademik profesor dr na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Mirko Kerkez, ugledni srpski hirurg i predsednik Naučnog veća SKANU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest