ZALEĐENA IMOVINA VREDNA 1,942 KM: Istraga protiv Ibrahima Agića zbog finansijskih malverzacija

O. M.

30. 09. 2020. u 17:21

Osnovni sud u Banjaluci privremeno je "zaledio" imovinu Ibrahima Agića iz Sarajeva, vrednu 1,942 miliona maraka, nakon što je Uprava kriminalističke policije MUP RS protiv njega podnela prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci za prevaru i nedozvoljeno trgovanje hartijama od vrednosti.

ЗАЛЕЂЕНА ИМОВИНА ВРЕДНА 1,942 КМ: Истрага против Ибрахима Агића због финансијских малверзација

Foto: O.M.

Kako je saopštio MUP RS rešenjem suda Agiću je privremeno zabranjeno raspolaganje sa pokretnom imovinom i to novcem u "Intesa San paolo" banci u iznosu od 263.379 KM i 1.643 evra, 406.668 obveznica Republike Srpske za verifikovanu staru deviznu štednju emitenta RS - Ministarstvo finansija, te 1.269.053 obveznica RS po materijalnoj i nematerijalnoj ratnoj šteti emitenta RS - Ministarstvo finansija.

- Prijavljeni se sumnjiči da je od 2012. do 2019. godine neovlašteno posredovao pri pri kupoprodaji hartija od vrednosti, tako što je stupao u kontakt sa licima koja su posedovala obveznice stare devizne štednje ili stekli prava po osnovu materijalne ili nematerijalne ratne odštete, te u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi dovodio ih u zabludu prikrivajući činjenice o stvarnoj vrednosti hartije od vrednosti koju poseduju - rekla je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović.

Pojasnila je da je od oštećenih zahtevao potpisivanje ugovora o prodaji hartija od vrednosti, te otvaranje transakcionog računa u banci i punomoći kojom lično može raspolagati sredstvima njihovih računa, a zatim, nakon prodaje hartije od vrijednosti po tržišnoj ceni, davao im iznose novca uglavnom na ruke umanjene za deo koji je za sebe prisvajao u različitim iznosima, a da za to nije imao ovlaštenje Komisije za hartije od vrednosti Republike Srpske.

- Na taj način za sebe je ostvario protivpravnu imovinsku korist u najmanjem iznosu od 400.000 KM - kaže Miljanović.

Prema njenim rečima paralelno sa krivičnom istragom vođena je i finansijska istraga kojom je utvrđeno da osumnjičeni i treća lica koja su s njim povezana poseduju imovinu proisteklu izvršenjem krivičnog dela.

- Nesrazmera između zakonitih prihoda i troškova, te imovine koje poseduju iznosi -3.533.442 KM. U Izveštaju o finansijskoj istrazi UKP MUP RS, koji je podnesen banjalučkom Tužilaštvu, predloženo je da se u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog dela, izreknu privremene mere obezbjeđenja imovine osumnjičenog - navodi Miljanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024