NOVINA U ZDRAVSTVENOM SISTEMU RS: Građani dobijaju elektronsku zdravstvenu karticu, evo kako će da izgleda

S. M.

12. 08. 2020. u 15:40

FOND zdravstvenog osiguranja Republike Srpske promovisao je danas u Banjaluci Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS).

НОВИНА У ЗДРАВСТВЕНОМ СИСТЕМУ РС: Грађани добијају електронску здравствену картицу, ево како ће да изгледа

Foto: SRNA

 Predstavljena je i prva elektronska karticu za osiguranike čiji je cilj efikasnija usluga u zdravstvu, a vrednost projekta je oko 26 miliona KM.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je istakao da je od izuzetnog značaja za zdravstveni sistem uspostavljanje IZIS i elektronske kartice za osiguranike. Time će doći do znatnih ušteda, a samo za izdavanje recepata oko 12 miliona KM na godišnjem nivou.Višković je uručio i prvu elektronsku karticu porodici Vidović iz Kozarske Dubice koja je pre 13 godina donirala organe svog nastradalog sina, čime su spasili pet života.

Direktor Fonda Dejan Kusturić naglasio je da je Vlada Srpske pre nekoliko godina prepoznala značaj navedenog sistema, kojim se, kako je naveo, na jedinstven način mogu sagledati zdravstvene politike u Republici Srpskoj.

Od ponedeljka, 17. avgusta, IZIS će početi da se primjenjuje u Bolnici Gradiška, te domovima zdravlja Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica. Osiguranici sa područja ovih opština prvi će u Srpskoj dobiti i elektronske kartice, umesto dosadašnjih zdravstvenih knjižica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni