POVEĆAN BROJ PORODIČNOG NASILJA NA PODRUČJU PU TREBINJE: Žrtve i dalje ne prijavljuju nasilje

D.Curać

08. 06. 2023. u 17:18

PORODIČNO nasilje je u porastu na području Hercegovine. Prema podacima Policijske uprave Trebinje, u prvih pet meseci ove godine zabeleženo je 14 prijava nasilja u porodici, što je za osam više u odnosu na isti period prošle godine.

ПОВЕЋАН БРОЈ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА НА ПОДРУЧЈУ ПУ ТРЕБИЊЕ:  Жртве и даље не пријављују насиље

D. Curać

Ipak, kako navode u PU Trebinje, nažalost, ti statistički podaci ne pokazuju pravo stanje, s obzirom da i dalje veliki broj žrtava ne prijavljuje nasilje.

- Kada pričimo o statistici ovog krivičnog dela, ne možemo da kažemo da je ona merodavna jer su pre svega to karakteristična dela po tome što se ne prijavljuju u onolikom obimu koliko ih ima. Što se tiče odnosa između počinica i žrtve, tu nema pravila, ali najčešće je nasilje supruga nad suprugom. Međutim, imamo i drugih narušenih rodbinskih odnosa, a to znači sukobi i napadi dece na roditelje i obratno - rekla je Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

Nakon što policija evidentira krivično delo nasilja u porodici o istom obaveštava Centar za socijalni rad, u kom ističu da postoje različiti uzroci zbog kojih dolazi do nasilja.

- Najčešći uzroci su nesređeni porodični odnosi, ljubomora, alkoholizam, neslaganje roditelja oko vaspitavanja dece, loša materijlana situacija i slično. Ako gledamo ko su najčešće žrtve nasilja, to su žene, potom deca i stara lica, ali u praksi se pokazalo da su to pretežno žene, odnosno počinioci su muškarci - istakao je Zoran Anđušić, direktor Centra za socijalni rad Trebinje.

Čeka se sigurna kuća

O POTREBI sigurne kuće na području istočne Hercegovine govori se godinama unazad, ali i dalje od jednog takvog objekta nema ništa. Žrtve nasilja iz Trebinja pomoć sigurne kuće mogu da dobiju u Bijeljili ili Banjaluci.

Kada dođe do nasilja, Centar najpre radi na prevenciji, a potom i na zaštiti žrtve nasilja.

- Radimo na stalnoj psihološkoj podršci jer žrtva kada doživi nasilje ona je u stanju šoka i ne može trezveno da donosi odluke, a onda je potrebna psihološka podrška. Kada je u pitanju zaštita tu, pre svega, tražimo bezbedan smeštaj, da li hotelski, apartmanski ili u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi. Ali, ako je procena da se žrtva neće osećati bezbedno, onda se nudi smeštaj u sigurnu kuću na teritoiriji Srpske - dodao je Anđušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)