MILAN JE IMAO SAMO 18 MESECI, UBILI SU GA LOMEĆI MU NEJAKE RUKE I NOGE: Prošlo je 31 godina od masakra u Ledićima

Novosti online

03. 06. 2023. u 15:30

U SELU Ledići na području federalne opštine Trnovo danas je služen parastos za 24 srpska civila, žrtve svirepog zločina koji su pre 31 godine počinili pripadnici takozvane Armije BiH.

МИЛАН ЈЕ ИМАО САМО 18 МЕСЕЦИ, УБИЛИ СУ ГА ЛОМЕЋИ МУ НЕЈАКЕ РУКЕ И НОГЕ: Прошло је 31 година од масакра у Ледићима

Foto: Printskrin

Parastos kod spomen-obeležja služio je paroh trnovački Njegoslav Jelisić, koji je istakao da su ubijeni Ledićani bili krivi samo zato što su nosili krst i breme pravoslavno.

- Postradali su zato što su bili Srbi, a nažalost oni koji su to počinili nikada neće odgovarati pred zemaljskim sudom, ali sud Božiji sigurno neće izbeći i zato se stalno moramo okupljati ovde kako bismo stradalnike sačuvali od zaborava - rekao je Jelisić.

Nakon parastosa, vence na spomen-obeležje položile su porodice stradalih, delegacije opština Istočna Ilidža i Trnovo, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata sa ovog područja, te predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske i Instituta za nestala lica BiH.

U Ledićima je pre 31 godina počinjen stravičan zločina nad meštanima među kojima je ubijeno i dete od godinu i po.

Zločin su 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cela porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović koji je imao samo 18 meseci, a kojem su, prema izveštaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici