ŠKOLE DONOSE KODEKSE PONAŠANJA: Vlada RS usvojila program mera za prevenciju vršnjačkog nasilja

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 06. 2023. u 08:00

VLADA Srpske usvojila je program mera za prevenciju i sprečavanje vršnjačkog nasilja u školama i đačkim domovima. Rađen je u skladu sa zaključkom nakon vanredne sednice održane nakon tragedije u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar".

ШКОЛЕ ДОНОСЕ КОДЕКСЕ ПОНАШАЊА: Влада РС усвојила програм мера за превенцију вршњачког насиља

Foto D.Pozderović

Usvojeni program sadrži 11 mera za prevenciju vršnjačkog nasilja, a predviđeno usvajanje zakonodavnog okvira, i svaka škola će doneti sopstveni kodeks ponašanja. Kako je istakla ministarka prosvete i kulture RS, Željka Stojičić, fokus nije bio na represivnim merama već na promociji nenasilja.

Svaka škola bi u narednom periodu trebalo da donese sopstveni kodeks ponašanja. Osim toga, predviđeno je poboljšanje materijalnih i tehničkih uslova u školama.

- Mislim da je potrebno da se uradi video-nadzor u svim školama u kojima nije uveden, mislim da je potrebno obezbediti škole dodatnom rasvetom i bavićemo se ograđivanjem naših školskih objekata kako bi celina škole i prostor oko škole bili kompaktni - rekla je Stojičićeva, najavljujući i unapređenje mehanizma školskog dežurstva kako bi i uloga školskog noćnog čuvara bila redefinisana.

Škole će imati jedinstven obrazac za evidenciju nasilja, a za učenike će biti pripremljen štampani i edukativni materijal za prepoznavanje nasilja u školama.

Humanost novi predmet

VEć od naredne školske godine u nastavni program biće uvršten novi predmet humanost i bezbednost za deveti razred. Osim toga, u srednjim školama, isti predmet biće izborni. Radiće se i na jačanju vaspitne uloge nastavnika i stručnih saradnika, kao i kompetencija direktora.

- Uspostavićemo bazu podataka verifikovanih programa za prevenciju nasilja - rekla je ona, ističući da se potencijalna opasnost mora uočiti pre nego što se nasilje desi.

Takođe, kao meru predstavila je i unapređenje sistema anonimne prijave nasilja putem sandučeta poverenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati