SEZONCI U SRPSKOJ UCENJUJU POLJOPRIVREDNIKE, NEĆE U NJIVE NI ZA 100 MARAKA Dojčinović: Postalo je neizdrživo, radnika nema na tržištu

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 05. 2023. u 09:30

SEZONSKI poslovi na njivama i u voćnjacima širom Srpske donose veliku glavobolju poljoprivrednicima, jer ne mogu da nađu radnu snagu. Iako su dnevnice za berbu i setvu voća i iznad 100 maraka, nadničara nema. Oni ljudi koji i imaju neku želju da rade počeli su da ucenjuju poljoprivrednike i da traže dnevnice veće od 100 maraka, kaže za "Novosti" Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara RS.

СЕЗОНЦИ У СРПСКОЈ УЦЕЊУЈУ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ, НЕЋЕ У ЊИВЕ НИ ЗА 100 МАРАКА Дојчиновић: Постало је неиздрживо, радника нема на тржишту

Lepeza pomoći Grada poljoprivrednicima sve veća

- Niko neće u njivu ni za 100 maraka dnevno. Postalo je neizdrživo. Radnika nema na tržištu. Sezona samo što nije počela, a poljoprivrednici su već u ogromnom problemu kako pronaći nadničare. Mladi definitivno neće da rade u poljoprivredi, a oni postižu dobre rezultate. Ostalo nam je da se okrenemo penzionerima, mada i oni sve manje idu u voćnjake i njive da rade, jer nisu sposobni fizički za takav rad - kaže Dojčinović.

Prema njegovim rečima, realna cena dnevnice je oko 60 maraka uz hranu i prevoz, ali zbog nedostatka radne snage ona je duplirana, ali i tada nema radnika.

- Većina poljoprivrednika u Srpskoj ne može da izdrži sa svojim proizvodnim kapacitetom dnevnice iznad 100 KM. Ali, sad ćemo ići i u minus samo da nam voće i povrće ne propada i da ga nekokako poberemo - ističe Dojčinović.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da je sezonskih radnika sve manje.

Srbija i Federacija

DRAGOJA Dojčinović kaže da pojedini poljoprivrednici pokušavaju da dovedu radnike iz Srbije i Federacije BiH i tako spasu ovogodišnji rod.

- Da se može voće brati preko računara, mi ne bismo znali šta bi od radnika - poručio je Dojčinović.

- Radnika nema, sve ih je manje. Najviše su pogođeni sektori povrtarstva i voćarstva. To je problem koji nas prati godinama unazad, mislim da će biti sve drastičniji kako budu išle naredne godine - ističe Marinković.

Kako je dodao, dnevnice za radnike koje jedva uspeju pronaći kreću se i više od 100 KM.

- Uz dnevnice dodatno su tu još dva obroka, prevoz pa i smeštaj, ako ima potrebe za tim. Sve to pada na teret proizvođača koji na kraju, ipak, ne može da proda svoj proizvod - rekao je Marinković.

Kako ističe, on ne vidi svetlu situaciju u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Nedostatak radne snage manifestuje se na porodična poljoprivredna gazdinstva, gde mladi ne vide perspektivu i sve više odlaze - rekao je Marinković.

glosa - Sezona samo što nije počela, a poljoprivrednici su već u velikom problemu kako pronaći nadničare

- Najviše su pogođeni sektori povrtarstva i voćarstva, to je problem koji nas prati godinama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)