RANE SVEŠTENIČKE PORODICE STAROVLAH I DALJE KRVARE: Pripadnici Sfora ih pretukli na Vaskrs, , pravde nema ni nakon skoro dve decenije

M. REGOJE

01. 04. 2023. u 15:26

PROŠLO je 19 godina od kada su pripadnici tadašnjeg Sfora, u noći između 31. marta i 1. aprila 2004. godine, u Palama brutalno pretukli svešteničku porodicu Starovlah i to baš u vreme posta, pred najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

РАНЕ СВЕШТЕНИЧКЕ ПОРОДИЦЕ СТАРОВЛАХ И ДАЉЕ КРВАРЕ: Припадници Сфора их претукли на Васкрс, , правде нема ни након скоро две деценије

printscreen/youtube BN TV

Ni skoro dve decenije kasnije pravda nije zadovoljena, niti su nasilnici ikada odgovarali za zločin nad nevinim srpskim civilima.

Sa svih tadašnjih televizijskih snimaka je vidljivo kakvu su brutalnost pokazali pripadnici Sfora, koji su bili naoružani čak i bejzbol palicama.

Iako su pripadnici multinacionalnih snaga tvrdili da su Starovlasi povrede dobili od detonacije dinamita, medicinskim nalazima utvrđeno je da su brutalno isprebijani.

Lekari su konstatovali teške povrede glave, vratnog pršljena i slomljene nadlaktice kod Jeremije, kao i prelom svih kostiju lica i rane na grudnom košu kod njegovog sina Aleksandra.

SRBI UVEK DEŽURNI KRIVCI

LjUBIŠA Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva u izjavi za "Novosti" ističe da golgota i stradanje porodice Starovlah pokazuje apsurdnost situacije u zemlji koja se zove BiH, gde samo jedan narod trpi i nosi teret krivice. To, dodaje, govori o odnosu međunarodne zajednice prema svemu što je srpsko.

- Dok god je svetska politika na ovaj način okrenuta prema Srbima, uvek ćemo biti prvi markirani kao krivci - kaže Ćosić i dodaje da je najgore od svega što niko nikada nije potegao pitanje da li će neko odgovarati za ovaj zločin.

Jeremiji i njegovom sinu Aleksandru ostale su trajne posledice od prebijanja. Aleksandar je stoodstotni invalid kojem je stalno potrebna tuđa nega i pomoć.

Članovi porodice Starovlah su 28. marta 2007. godine, u svojstvu tužilaca, Sudu BiH podneli tužbu protiv BiH radi naknade štete.

Oni su tada naveli da su pripadnici SFOR-a 1. aprila 2004. godine oko 1.10 časova eksplozivom razvalili ulazna vrata Parohijskog doma na Palama, u kojem su u dva stana živele porodice Zekić i Starovlah.

Potom su upali u stan porodice Starovlah i svešteniku Jeremiji i njegovom sinu Aleksandru tvrdim predmetima i mehaničkim oruđem naneli teške fizičke povrede opasne po život, koje su ostavile trajne posledice po njihovo zdravlje.

Pripadnici SFOR-a su Aleksandra i Jeremiju, teško povređene i u besvesnom stanju, prebacili helikopterom do Kliničkog centra u Tuzli gde im je ukazana hitna medicinska pomoć, da bi kasnije nastavili lečenje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i oporavak u rehabilitacionim centrima.

Oni su se 16. novembra 2004. obraćali i Komandi NATO snaga u Sarajevu sa zahtevom za naknadu štete, koji je odbijen 19. januara 2005. uz obrazloženje da "ne postoji osnov za naknadu štete, jer se radilo o vojnoj akciji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)