GLAVNI REIS BIH ZOVE U RAT: Skandalozna i opasna izjava Kavazovića podigla buru u regionu

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 03. 2023. u 17:31

MORAMO pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije BiH. A, ako one padnu, a imali smo to 1992. godine, moramo biti spremni da branimo ovu zemlju i oružjem.

ГЛАВНИ РЕИС БИХ ЗОВЕ У РАТ: Скандалозна и опасна изјава Кавазовића подигла буру у региону

Husein Kavazović foto AVAZ

Ovu sklandaloznu i veoma opasnu izjavu dao je za jednu sarajevsku televiziju poglavar Islamske zajednice u BiH, reis-ul-ulema Husein Kavazović, navodeći da je "današnja borba u institucijama BiH", i da se ne sme dozvoliti da se one uništavaju. Udaranje u "ratne bubnjeve" oštro su osudili politički predstavnici Banjaluke, ali i Hrvatski narodni sabor, koji je pozvao celokupnu međunarodnu zajednicu da ozbiljno pristupi neodgovornoj i zapaljivoj izjavi.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazao je da su ovakve ratnohuškačke poruke dokaz su da poglavar Islamske zajednice u BiH Kavazović uspešno menja posrnulog lidera SDA Bakira Izetbegovića:

- Izetbegović je za svaki politički problem u BiH imao spremnu vrstu naoružanja. Problem je što je Kavazović na čelu verske zajednice koja bi trebalo da promoviše mir i toleranciju. On treba da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju i lepim rečima - istakao je Dodik, navodeći da je i Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH, a da Kavazović preti istim scenarijem 30 godina kasnije.

I srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović osudila je Kavazovićevu ratnohuškačku retoriku, navodeći da je sreća da lideri drugih verskih zajednica ne seju mržnju i pretnje, ali "za svaku osudu je i ovaj jedan":

KONAKOVIĆ: REFLEKS ZA ODBRANU

MINISTAR spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković, na fejsbuk-profilu, napisao je da su IZ u BiH i vrhovni poglavar dve najvažnije institucije za sve Bošnjake vernike i da je njihova obaveza da ih kao takve štite i čuvaju:

- Sve dok na našim prostorima postoje politike veličanja ratnih zločina i zločinaca koji su počinjeni nad našim narodom, Bošnjacima, mi ne smemo izgubiti refleks da se opet branimo i odbranimo. Ništa ratnohuškačko u izjavama reis-ul-uleme Huseina Kavazovića nisam pronašao.

- Ako već kao verski lider Kavazović nije u stanju da promoviše toleranciju i suživot, onda bi bar trebalo da se suzdrži od pretnji oružjem i zapaljivih izjava koje u njegovom slučaju više nisu pojedinačni incidenti, već pravilo. Zajedničke institucije nisu vlasništvo reisa i ne pripadaju samo jednom, već svim narodima u BiH. Sve dok se u Sarajevu bude ignorisala ova ustavna činjenica, a pretnjama branio opstanak institucija, BiH neće imati bilo kakvu perspektivu.

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže, za "Novosti", da Kavazović poslednjom izjavom o "odbrani institucija" pokazuje pravu nameru:

- Reis očito zna da nema vojne formacije koja može da sledi njegova naređenja i na ovaj način govori da bi on pravio paravojne formacije i kršio zakon. Potpuno je jasno u kakvom kontekstu želi rat svako ko ga spomene. A neverovatno je da na ovakve izjave ćute oni koji bi trebalo najviše da ih osude, pa to otvara pitanje da li je sve to dogovoreno.

Ratnohuškačkim izjavama reis Kavazović nastavio je niz koji su ove godine započela dvojica imama IZ BiH, Amir Mahić iz Kozarca i Muharem Štulanović iz Bihaća. Oni su u januaru i februaru na najgrublji način vređali Srpsku pravoslavnu crkvu, nazivajući je sektom, a Republiku Srpsku "genocidnom tvorevinom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije