ENERGETIKA ZLATNA KOKA ZA INVESTITORE U SRPSKOJ: Prošle godine osnovano na desetine preduzeća

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 03. 2023. u 16:00

U SRPSKOJ je, prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS (APIF) u 2022. godini, osnovano 1.046 preduzeća, što je za 190 firmi više u odnosu na isti period prethodne godine. U toku prošle godine, ugašeno je 246 preduzeća, što je za 55 manje u odnosu na 2021.

ЕНЕРГЕТИКА ЗЛАТНА КОКА ЗА ИНВЕСТИТОРЕ У СРПСКОЈ: Прошле године основано на десетине предузећа

Foto: EPA

Posmatrano po delatnostima, lane je najviše osnovano firmi u sferi proizvodnje električne energije i to 85, što je za tri puta više nego godinu ranije.

Nakon energetskog sektora slede firme za savetovanja, njih je osnovanao 76, a zatim tu su i 53 preduzeća otvorena u oblasti računarskog programiranja, 49 u oblasti izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, dok se njih 35 odnosilo na trgovinu na veliko.

Ekonomisti kažu da je u Srpskoj u poslednjih nekoliko godina eksplodiralo ulaganje u energetski sektor, otvaraju se solarne elektrane, vetro-parkovi, mini-hidrocentrale, a sve to je rezultat pojednostavljenih procedura oko formiranja firmi.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da su investitori postali svesni da gde god postoji mogućnost da postave sisteme za proizvodnju struje to i urade.

On ističe da je RS prepoznala da ima šansu da privuče investitore i postane pogodno tlo za ovaj sektor, pa su i procedure za osnivanje firmi u energetskom sektoru sada mnogo jednostavnije, jer nema više brojne papirologije.

- Takođe ulaganja u energetski sektor nisu prevelika i analize pokazuju da se investicija u proizvodnju električne energije vraća za nekoliko godina, što je veoma prihvatljivo za investitore - ističe Pavlović.

On ističe i da tehnologija vezana za energetski sektor konstantno napreduje i dostupna je širokim masama što je jedan od razloga za povećanje ulaganja.

ULAGAČI OD SRBIJE DO RUSIJE

OD ukupnog broja novoosnovanih preduzeća u 2022. godini, najveći broj stranih osnivača je iz Srbije i to 113, iz Slovenije 82, Austrije i Hrvatske po 25, Rusije 17. Poređenja radi, u 2021. godini, iz Srbije je došlo 105 ulagča, iz Slovenije 49, iz Austrije 17, Hrvatske 15, dok je iz Velike Britanije bilo sedam investitora.

 

- Mnoge firme koje su nekada bile samo izvođači radova na izgradnji raznih energetskih postrojenja, ili koje su bili dobavljači opreme, sada same nastupaju na tržištu i prave svoje energetske objekte - ističe Pavlović.

Rukovodilac službe prodaje u APIF, Vladimir Blagojević, navodi da je na području RS, evidentirano i značajno smanjenje stečajnih i likvidacionih postupaka.

- Naime, u prošloj godini je pokrenuto 75 stečajnih postupaka, dok su u 2021. bila 124 stečaja - ističe Blagojević.

Analizirajući ukupan broj novoosnovanih preduzeća po lokalnim zajednicama, najviše ih je u 2022. otvoreno u Banjaluci i to 476.

- Posle Banjaluke sledi Bijeljina sa 103, Prijedor sa 39, u Trebinju je otvoreno 35, dok je u Doboju bilo 32 nova preduzeća - izjvio je Blagojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)