USTAVNI SUD BiH SUSPENDOVAO ZAKON O IMOVINI SRPSKE: Dodik - Školski primer politički dirigovane odluke

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 03. 2023. u 08:30

USTAVNI sud BiH doneo je odluku o privremenoj suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke, a na zahtev Denisa Bećirovića bošnjačkog člana Predsedništva BiH i 11 bošnjačkih poslanika Parlamenta BiH.

УСТАВНИ СУД БиХ СУСПЕНДОВАО ЗАКОН О ИМОВИНИ СРПСКЕ: Додик - Школски пример политички дириговане одлуке

Foto: V.Tripić

Ovaj zakon je ranije suspendovao i Kristijan Šmit visoki predstavnik u BiH, kojeg RS ne priznaje. Ipak iz Srpske kažu da ih ova odluka Ustavnog suda BiH ne zanima i da je ona politička odluka, a ne pravna.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odlukom o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini RS po hitnom postupku Ustavni sud BiH izrekao privremenu meru iako za istu nije naveo nijedan konkretizovani pravni ili činjenični razlog. Dodik je istakao da je ovakvom merom Ustavni sud BiH suštinski prejudicirao konačnu odluku u tom predmetu i očigledno postupio po nalogu Kristijana Šmita, kako bi "pravno pokrio" njegovu nepravnu odluku, odluku osobe koja u BiH ima status stranca u privatnom svojstvu, bez ikakvih ovlašćenja.

- Privremena mera koju je danas izrekao Ustavni sud je školski primer politički dirigovane odluke koja se ne bavi pravom nego politikom, koja Zakon privremeno stavlja van snage pod smešnim i nepravnim izgovorom „zato što se radi o složenom pitanju“ i paušalnom i ničim potkrepljenom i obrazloženom tvrdnjom da njegova primena može naneti nenadoknadivu štetu, pojasnio je predsednik Srpske.

Naglasio je da je takav pravni argument "složeno pitanje" i paušalizacija nanošenja nenadoknadive štete predstavlja ismijavanje Ustava BiH i prava uopšte, odnosno predstavlja upravo ono što Ustavni sud BiH i jeste - mesto na kome odlučuje politika, a ne pravo i koje od BiH pravi smešnu državu.

- Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH nema svoju imovinu, imovina pripada entitetima, odnosno Republici Srpskoj. To je potpuno jasno svakom sa makar i površnim poznavanjem prava kada pročita Ustav BiH", rekao je Dodik.

Podsetivši da Ustav BiH jasno i ekplicitno propisuje da BiH pripada samo onom što je eksplicitno propisano u Ustavu, odnosno jednako tako eksplicitno i izričito predviđa da sve ono što nije predviđeno Ustavom kao nadležnost BiH pripada entitetima, Dodik je poručio u da se to nije i neće promeniti, niti će Republika Srpska ikada na to pristati kakve god odluke donosio Ustavni sud BiH.

Nenad Stevandić predsednik Narodne skupštine kazao je za Novosti da će Republika Srpska kroz pravnu regulativu i usvajanjem novih zakona štititi imovinu.

- Dokle god Ustavni sud BiH bude poništavao zakone RS toliko puta ćemo u Narodnoj skupštini usvajati nove zakone, poručio je Stevandić.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)