OD KLADIONICA U BUDŽET SE SLILO OKO 100 MILIONA! U Republici Srpskoj prošla godina bila rekordna po naplati poreza iz kockarnica

S. MIŠLjENOVIĆ

31. 01. 2023. u 14:14

OKO 94 miliona maraka prošle godine se slilo u budžet Republike Srpske po osnovu naknada od igara na sreću i poreza na dobitke.

ОД КЛАДИОНИЦА У БУЏЕТ СЕ СЛИЛО ОКО 100 МИЛИОНА! У Републици Српској прошла година била рекордна по наплати пореза из коцкарница

Foto Nezavisne

To je za skoro 40 odsto više novca nego godinu dana ranije. Ipak, povećanje novca koji dolazi u budžet od raznih kockarnica, kako kažu sagovornici "Novosti", dokaz je da se građani okreću sve više kockanju i da Republika Srpska kao društvo gubi utakmicu sa tom pošasti.

Zoran Pavlović, ekonomista, kaže da većina ljudi, pre svega, odlazi u kladionicu koju vidi kao poslednju slamku spasa da dođu do kakvog--takvog dobitka koji bi im omogućio da popune mesečni budžet i da prežive mesec.

- Kladionice, razni klubovi sa aparatima, odličan su biznis za vlasnike, pogotovo u siromašnim sredinama i gde je to broj jedan zabava za sirotinju, a od koje opet vlasnici ubiru ogroman novac - ističe Pavlović.

Prema njegovim rečima, u RS je čudna situacija na ekonomskom tržištu.

- Imamo čudnu situaciju, gde nemamo radnika, a oni koji mogu da rade neće zbog malih plata, dok oni koji su zaposleni teško mogu očekivati da budu bolje plaćeni. U tom zamršenom kolu mnogi ljudi se okreću kladionicama i kockarnicama, gde traže neku svoju finansijsku sreću - ističe Pavlović.

Ivan Šijaković, sociolog, kaže da je slika kladionica na svakom koraku i gde ih ima više nego pekara dokaz siromaštva neke države, a ne napretka tog društva.

- Napredne države se ne hvale podacima koliko zarađuju od kocke i ne ističu u prvi plan zaradu od kockanja, jer u tim zemljama se to smatra na neki način i nekulturnim - ističe Šijaković.

Ivan Šijaković, Foto Glassrpske

Prema njegovim rečima, kockanje je ušlo u sve pore društva u Srpskoj, gde na svakom koraku po naseljima danas stoje bilbordi sa kladionicima.

- Problem je što kladioničarski lobi utiče negativno na socijalizaciju, pogotovo mlađih, a koji jedva čekaju da napune 18 godina da mogu da idu u kladionice. S druge strane, zamislite kakvo bismo mi društvo bili da umesto kladionica u prvi plan guramo fabrike i razne firme koje se otvaraju i traže radnike koje bi plaćali po 2.000 maraka.

Tada niko ne bi ni razmišljao o kladionicama. Ali, nažalost, mi imamo gradove pune reklama za klađenje i to nudimo kao normalan način života našoj deci - upozorava Šijaković.

Prema zvaničnim podacima, Srpska trenutno ima 652 automat-kluba, što je za 75 više nego godinu ranije, ali i 830 uplatno-isplatnih mesta - kladioničke igre, što je za devet više nego na kraju 2021. godine.

Na tržištu Srpske je i 1.480 lokacija za priređivanje elektronskih igara na sreću, kojih je za 108 više nego godinu ranije i 10 lokacija na kojima se priređuje tombola.

Jedna od kockarnica, Foto promo

BiH DRŽI NESLAVNO PRVO MESTO

PREMA statistici, u BiH je blizu 50.000 patoloških kockara. S druge strane, u BiH postoji nešto manje od 4.000 kladionica, što ovu zemlju, kada se poredi sa brojem stanovnika, koji je oko 3,4 miliona, stavlja na prvo mesto u svetu po broju uplatnih mesta naspram broja stanovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DENISOVIH 9 CILJEVA DO UKIDANJA RS: Novosti otkrivaju - Kako su Bošnjaci u UN branili svoju Rezoluciju o Srebrenici (FOTO)