TEGELTIJI FINANSIJE A KOŠARCU TRGOVINA: Predstavnički dom Parlamenta BiH konačno potvrdio izbor novog Saveta ministara

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 01. 2023. u 06:21

POSLANICI Predstavničkog doma Parlamenta BiH sa 23 glasa za, naspram 19 protiv, potvrdili su juče izbor Saveta ministara BiH. Na sednici su izabrani i ministri i njihovi zamenici.

ТЕГЕЛТИЈИ ФИНАНСИЈЕ А КОШАРЦУ ТРГОВИНА: Представнички дом Парламента БиХ коначно потврдио избор новог Савета министара

Foto AVAZ

Na čelu Saveta ministara BiH naredne četiri godine biće Borjana Krišto (HDZ BiH), a njeni zamenici su Zoran Tegeltija i Zukan Helez.

Ministri iz Srpske su Zoran Tegeltija, koji će voditi Ministarstvo finansija BiH, Nenad Nešić je imenovan za ministra bezbednosti i Staša Košarac, koji je dobio još jedan mandat na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Bošnjačka mesta u SM su raspoređena na sledeći način - Elmedin Konaković je izabran za ministra spoljnih poslova, Edin Forto je ministar transporta i komunikacija, Zukan Helez je izabran za ministra odbrane, a Selvid Hurtić za ministra za ljudska prava i izbeglice.

Kako su Hrvati dobili mesto predsedavajućeg u SM, to je značilo da će dobiti još dve ministarske stolice. U njih sedaju Davor Bunoza, koji je imenovan za ministra pravde, i Dubravka Bošnjak za ministra civilnih poslova.

Izabrani ministri SM, Foto N. Avdagić

Rasprava pre glasanja za Savet ministara bila je veoma burna i naravno da su glavnu reč vodili poslanici opozicionog bloka u Parlamentu BiH.

Tako je Branislav Borenović, poslanik PDP, poručio da novi saziv Saveta ministara "predstavlja puku podelu fotelja", i da ne treba imati nikakva očekivanja.

- Nema reči o najavljenim velikim ekonomskim projektima, nema vizije, reč akciza više se ne pominje, smanjenje PD-a, niko ne govori šta će se raditi. Mene ne bi iznenadilo da je ovde predložen i onaj Zmaj od Šipova - poručio je Borenović.

Darko Babalj, poslanik SDS, kaže da je novi Savet ministara kao što pesma kaže "Sve je isto samo njega nema".

- A taj koga nema više nije ni bitan - poručio je Babalj.

Poslanik Zlatko Miletić, čija stranka je deo vladajuće koalicije na nivou Federacije BiH, poručio je da se sa ovim Savetom ministara "kriminal preseljava u najviše institucije BiH".

- Što si veći kriminalac, a što si više u vlasti, ti si veći baja i mangup. Još sve to mora da se vidi i na društvenim mrežama - poručio je Miletić.

SUMNjA U NEŠIĆEVU KANDIDATURU

MIROSLAV Vujičić, poslanik SNSD, oko izbora Saveta ministara je izjavio da ne sumnja u Zorana Tegeltiju ali sumnja u kandidaturu Nenada Nešića, koji nije bio predlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

- Da se kojim slučajem glasa pojedinačno ja ne bih glasao za Nešića. Mislim da su Srbi mogli izabrati i bolje kandidate - poručio je Vujičić.

ZAMENICI

ZA zamenika ministra spoljnih poslova imenovan je Josip Brkić, za zamenika ministra finansija Muhamed Hasanović, za zamenika ministra spoljne trgovine Liljana Lovrić, za zamenika ministra pravde Elvir Mahmuzić...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista