BISERA OŽIVLJAVA ALIJINU ARMIJU: Oštre reakcije iz RS na izjave ministarke inostranih poslava BiH u Savetu ministara

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 12. 2022. u 08:00

IZJAVA ministra inostranih poslova u Savetu ministara Bisere Turković kojom Oružane snage BiH naziva "Armijom BiH" zlonamerna je i opasna.

БИСЕРА ОЖИВЉАВА АЛИЈИНУ АРМИЈУ: Оштре реакције из РС на изјаве министарке иностраних послава БиХ у Савету министара

Bisera Turković, Foto Glassrpske

Ovakve izjave nisu slučajne i dolaze iz sarajevske politike kuhinje koja nikada nije odustala od unitarne BiH. Cilj Alije Izetbegovića, čiji je kadar bila i Bisera Turković, uvek je bila unitarna BiH, gde bi Bošnjaci bili dominantni narod nad svima ostalima, a ta tzv. Armija BiH bila bi oružana sila kojom bi kontrolisali svoju zamišljenu državu, kažu sagovornici "Novosti".

Mirko Okolić, zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH, navodi da je izjava Turkovićeve "da će paket pomoći EU od 10 miliona evra za Oružane snage BiH ojačati kapacitete Armije BiH", vraćanje u ratna vremena i prizivanje, ne daj Bože, sukoba.

Okolić je podsetio da je tzv. Armija BiH bila formirana u ratnim vremenima, da su, osim nje, postojale još dve vojske koje su činili Srbi i Hrvati - Vojska Republike Srpske i Hrvatsko veće odbrane, te da nije siguran šta je ovom izjavom Turkovićeva htela da kaže.

- Znači li to da ova pomoć pripadnicima Oružanih snaga BiH ide samo Bošnjacima i šta je sa ostalim pripadnicima OS? Šta je sa Srbima i Hrvatima? Treba li i njima ta pomoć?

Znači li to da se na ovaj način, kako to Turkovićeva kaže, dele Oružane snage BiH? - pita Okolić.

Zamenik ministra odbrane BiH napominje da nije siguran da li bi i donatori sredstava za OS BiH bili zadovoljni ovakvom izjavom Turkovićeve.

Oružane snage BiH, Foto Ministarstvo odbrane BiH

Radan Ostojić, predsednik Boračke organizacije RS, kaže da očigledno ministarka SDA namerno zaboravlja reformu odbrane, kada je Bosna i Hercegovina dobila Oružane snage BiH, a ne tzv. Armiju BiH.

- Njene izjave su večita želja da Bošnjaci imaju vojsku koja će biti pre svega simbol unitarne BiH, kako je to želeo Izetbegović. Očigledno ovaj verni kadar SDA namerno zaboravlja da postoji nešto što se zove Dejtonski sporazum i Republika Srpska. I da od tzv. Armije BiH nema ništa. Osim da je očigledno ta bivša vojna formacija ostala večita tiha patnja Izetbegovićevih kadrova, koji su i danas na političkoj sceni - ističe Ostojić.

On kaže da Srpska ne treba da se zavarava da je Turkovićeva slučajno spomenula "tzv. Armiju BiH i njene brigade".

- Sarajevska politika svih posleratnih godina počiva na ratnim ciljevima koje nisu ostvarili u toku rata, a to je uništavanje srpskog naroda. Tako da ovakve izjave nisu slučajne, pogotovo kada dolaze od kadra SDA, koji je za vreme mandata u zajedničkim institucijama uvek koristio priliku da radi na štetu Srpske - poručio je Ostojić.

Mirko Okolić, Foto Glassrpske

PRIGOVOR

SAVET Evropske unije usvojio je 1. decembra pomoć u vrednosti od 10 miliona evra za potrebe Oružanih snaga BiH.Sagovornici "Novosti" kažu da će upoznati tu instituciju sa izjavama Turkovićeve, koja paketom pomoći za Oružane snage BiH očigledno gleda kao na jačanje bošnjačke strane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu