BIJELJINA PAMTI NEVINU ŽRTVU: Svirepo ubijeni dečak Slobodan Stojanović dobija spomenik na Centralnom gradskom trgu

Novosti online

22. 11. 2022. u 20:10

DEČAK Slobodan Stojanović iz Kamenice kod Zvornika, kojeg je svirepo ubila pripadnica tzv. Armije RBiH Elfeta Veseli uskoro dobija spomenik u Bijeljini.

БИЈЕЉИНА ПАМТИ НЕВИНУ ЖРТВУ: Свирепо убијени дечак Слободан Стојановић добија споменик на Централном градском тргу

Foto: Arhiva

Spomenik je dar porodice Drage Mirkovića.

Skupština Grada Bijeljina odlučila je da se ovo spomen obeležje postavi na Centralnom gradskom trgu.

Slobodan Stojanović je u maju ove godine kanonizovan od strane Srpske pravoslavne crkve što je ubrzalo realizacuju inicijative da se u Bijeljini podigne spomenik svirepo ubijenom dečaku.

Spomenik od granita biće visok četiri metra i 19 centimetara, a planirano je da na njemu budu ispisane misli naših intelektualaca, među kojima je i epitaf Matije Bećkovića. Boračka organizacija donirala je reljef sa likom dečaka.

Idejno rešenje, izrada spomenika i svi prateći radovi, poklon su bijeljinske porodice Drage Mirkovića. Izradio je besplatno više od 600 spomenika poginulim borcima za šta je dobio i brojna priznanja lokalne zajednice i Boračke organizacije.

Dvanestogodišnjeg Slobodana, u rodnom selu Kamenica , nakon monstruoznog mučenja ubila je Elfeta Veseli, Sudom BiH osuđena je na 13 godina zatvora.

Telo dečaka pronađeno je mesecima nakon ubistva u masovnoj grobnici na Žlijepcu i sahranjeno u Drinjači.

U Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Beogradu izrađena je ikona sa likom novomučenika Slobodana - simbola nevine dečije žrtve.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)