BLAGODET ZA PACIJENTE: Hirurzi iz Bijeljine obučavaju se u najprestižnijim evropskim klinikama

23. 11. 2022. u 10:09

MENADžMENT bijeljinske bolnice omogućio je, pored ostalog, mladim hirurzima da se usavršavaju kontinuirano, u švajcarskoj Kantonsspital Winterthur klinici. Tako, praktično, kad se sa novim znanjem i umećem vrati jedan na, može se reći, planetarno usavršavanje te grane medicine, odlazi drugi i tako redom, kaže ponosno akademik profesor dr Zlatko Maksimović, generalni direktor Opšte bolnice "Sveti vračevi".

БЛАГОДЕТ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ: Хирурзи из Бијељине обучавају се у најпрестижнијим европским клиникама

foto: V.Mitrić

Ovdašnji dr Milan Todorović, mladi specijalista opšte hirurgije, sa bogatim iskustvom, ali pre svega sjajnim uspehom u radu, ne samo što je stekao nova znanja i iskustva, već je u švajcarskoj uglednoj ustanovi na najbolji način pokazao da hirurgija, sa lekarima poput njega, ima i te kako svetlu budućnost. Dr Maksimović kaže da se pokazalo „više nego dobrim ulaganje u znanje i podržavanje, svim srcem, onih koji su talentovani, ali, pre svega, vredni i posvećeni poslu.

-To je, iznad svega, velika blagodet za pacijente, jer nema tajni u hirurgiji za koje ne zna kolega Todorović, a pridružiće mu se i drugi lekari, po povratku sa edukovanja u Švajcarskoj, koje im je obezbedio menadžment na čelu sa profesorom Maksimovićem - kaže akademik profesor dr Mirko Kerkez, čuveni srpski hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i višegodišnji zemenik generalnog direktora Kliničkog centra Srbije i načelnik Prvog oodeljenja Prve hiruške klinike. - Medicina stalno napreduje, a, evo, bijeljinska bolnica uspeva da uhvati evropski i svetski korak. Puno mi je srce kad vidim lekare poput dr Maksimovića, dr Todorovića i druge iz ove ustanove.

Dr Todorović, u prestižnoj švajcarskoj ustanovi, pored ostalog, stekao je nova iskustva u oblasti hirurgije debelog creva, učeći od vodećeg kolorektalnog hirurga na svetu, koji se bavi hirurgijom malignih i benignih lezija debelog creva, profesor dr Mišela Adamina.

- Laparoskopske operacije u svetu uzimaju primat i cilj mog odlaska u Švajcarsku bio je nastavak usavršavanja u ovoj oblasti. Zahvaljujući direktoru profesoru dr Zlatku Maksimoviću Bolnica „Sveti vračevi“ pre dve godine je dobila stub za laparoskopske operacije - priča dr Todorović, koji je omiljen kod pacijenata koji stižu i van granica RS i BiH. - Tokom prošle godine obavili smo 400 hirurških zahvata laparoskopskom metodom. Najveći broj ovih zahvata odnosi se na operacije žučne kese, preponskih kila, upale slepog creva, tumora debelog creva. Benefit za pacijente je, prie svega, mnogo brži oporavak, prosek ležanja je za sve navedene operacije dva do tri dana, što opravdava i ekonomski momenat"

Stipendiju za boravak u Švajcarskoj dr Milanu Todoroviću je omogućilo Udruženje endoskopskih hirurga BiH, uz podršku menadžmenta ustanove. Pacijenti i njihova rodbina dobro znaju reference lekara poput Todorovića, ali i ono što je do sada uradio i kako je operisao na najsavremeniji način, ne koristeći i po više od dve godine nož. Hirurgija je, u istinskom smislu, postala ponos i ustanove i našeg zdravstva. Ovako vrhunske lekare prati i odlično osoblje, o čemu nam je posvedočila starica Marica Mitić (88) iz Loznice, kojoj je u Bijeljini pozlilo, i kojoj su ovdašnji hirurzi uspeli da izbace, najnovijom metodom, kamen iz žučnog kanala veliki skoro 20 milimetara, čime su joj spasli život.

- Od lekara do čistačica, spremačica, servirki, sestara, administrativnog osoblja ovde je kao u bajci, i u ovim poznim godinama operisana sam, a moj problem, koji je bio ozbiljno ugrozio život, nestao je kao da je rukom odnet. Ruke im se svima pozlatile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba