SPASLI SVAKI DESETI BRAK: Broj podnetih zahteva za pokušaj mirenja u Bijeljini godišnje između 100 i 150

V. Mitrić

17. 11. 2022. u 06:11

OD 2002. godine, kada je stupio na snagu Porodični zakon, broj podnetnih zahteva za pokušaj mirenja na godišnjem nivou je između 100 i 150, kažu u Centru za socijalni rad u Bijeljini, podsećajući da su bračni supružnici, koji imaju maloletnu decu, obavezni da, pre podnošenja tužbe za razvod braka, u ovoj ustanovi pokrenu postupak za pokušaj mirenja.

СПАСЛИ СВАКИ ДЕСЕТИ БРАК: Број поднетих захтева за покушај мирења у Бијељини годишње између 100 и 150

Centar za socijalni rad, Foto Nezavisne

U okviru tog postupka, stručni tim Centra za socijalni rad se, zajedno sa porodicom, bavi važnim pitanjima koja se tiču svih članova porodice koja prolazi kroz krizni period. Naročita pažnja se posvećuje zajedničkoj analizi partnerske krize sa procenom u kom pravcu će supružnici ići, osvetljavanju položaja i potreba dece u tom, za njih, kriznom periodu, proceni i jačanju roditeljske spremnosti na saradnju i pravljenju konkretnih planova vezanih za organizaciju budućeg života.

- U toku postupka supružnici mogu da ponude i druge teme koje su važne i specifične za tu porodičnu zajednicu - kažu u Centru za socijalni rad u Bijeljini, napominjuću da se angažuju različiti stručni profili.

Porodica ostaje u postupku duže ili kraće vreme, a sve u dogovoru sa timom. U ovom delu može da bude značajna uloga Savetovališta za brak i porodicu, jer pojedine porodice zahtevaju pojačan individualni rad u procesu "razvezivanja".

Nakon okončanja te procedure, u narednih šest meseci, moguće je podnošenje tužbe za razvod braka. Najveći broj postupaka se završi sporazumom što znači da su se bivši supružnici dogovorili oko poveravanja maloletne dece, izdržavanja i načina održavanja ličnih odnosa.

Broj onih koji nastave zajednički život je, u proseku, oko 10 odsto. Među njima, kako kažu u Centru, postoje partneri koji su napravili iskorake i zaista poboljšali svoj odnos i oni koji to nisu te posle izvesnog vremena opet dolaze u krizu.

Istraživanja govore da su mnogi spremni da dosta trpe pre odluke o razvodu braka, jer su u našem sociokulturološkom okviru porodica i porodični način života visokovrednovani.

Mnogi bračni partneri nikad ne donesu odluku o razilaženju iako su nezadovoljni načinom života.

NAJČEŠĆI RAZLOZI ZA RAZVOD

KAO razloge za odluku o razvodu braka supružnci najčešće navode probleme u komunikaciji proizašle iz velikih međusobnih razlika, ljubomore, vanbračnih veza...

Navode i bolest jednog od supružnika, razne oblike nasilnog ponašanja, nesporazume u široj porodičnoj zajednici...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio