GRAĐANI RS O RUSIJI I ŠMITU: Ovo nije referendum, nego pitanja o važnim temama - kaže lider SNSD

S. Mišljenović

22. 10. 2022. u 08:21

VLASTI Republike Srpske će odgovoriti na sve izazove. A od građana RS ćemo tražiti da se izjasne o sankcijama Rusiji, kandidatskom statusu BiH i visokom predstavniku (Kristijanu Šmitu).

ГРАЂАНИ РС О РУСИЈИ И ШМИТУ: Ово није референдум, него питања о важним темама - каже лидер СНСД

Foto: Printskrin RTRS

Sastavićemo pitanja koja će biti poslata na adrese punoletnih građana Srpske. To formalno neće biti referendum, već svojevrsno izjašnjavanje o važnim pitanjima.

To je juče najavio srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik, obraćajući se na konferenciji za novinare u Banjaluci. On je poručio da je prioritetan zadatak da se utvrde interesi Srpske:

- Ukoliko bude spremnosti da se Bosna i Hercegovina vrati na ustavni poredak utvrđen Dejtonskim sporazumom, mi ćemo biti u BiH, a, ukoliko ne bude, pokrenućemo proces svoje samostalnosti. Mi ćemo se za to boriti. Previše ima dokaza koji pokazuju da je BiH loše mesto za Srpsku i Srbe u njoj.

Dodik je najavio da će na sednici Narodne skupštine RS 26. oktobra biti usvojen rebalans budžeta RS za ovu godinu, a već 1. novembra sledi nova sednica o budžetu i ekonomskoj politici za narednu godinu. Kako je rekao, na ovaj način sprečiće se blokada institucija Srpske, koja bi mogla da nastane pošto Centralna izborna komisija BiH i dalje nastavlja sa "šaradom" oko objavljivanja rezultata.

On je dodao da će usvajanjem budžeta biti omogućeno redovno usklađivanje penzija, povećanje izdvajanja za boračke kategorije, isplata 750 KM za nezaposlenog roditelja u višečlanim porodicama i povećanje plata u javnom sektoru od pet odsto.

Lider SNSD je rekao i da će protiv svakog člana CIK BiH biti podnete ozbiljne krivične prijave ukoliko danas ne budu objavljeni preliminarni rezultati glasanja za predsednika Srpske. Pozvao je građane Srpske da dođu na miting vlasti u Banjaluci, u utorak, u 18 časova, u Parku "Mladen Stojanović", kako bi se odbranila izborna volja, poručujući da očekuje dolazak bar 25.000 ljudi.

Inače, Dodik je poručio da BiH formalno nije uvela nijednu meru, ni sankcije prema Rusiji, te da takve odluke neće doneti Savet ministara i Predsedništvo BiH, ni sadašnje, ni buduće.

 

DRAŠKOVIĆ NEPOŽELjAN NA PALAMA

PREDSEDNIK SPO Vuk Drašković je, od juče, nepoželjna osoba u opštini Pale, u Istočnom Sarajevu.

Odbornici Skupštine opštine Pale jednoglasno su osudili Draškovićeve izjave u vezi sa dešavanjima tokom proteklog rata, kada je, gostujući u jutarnjem programu Televizije Prva, izjavio da je "granatama sa Pala ubijeno 1.000 dece u Sarajevu".

Predsednik Skupštine opštine Damjan Škipina ističe da je Drašković izgovorio niz neistina o Palama na račun Srba u proteklom ratu i time naneo nemerljivu štetu ovoj lokalnoj zajednici. Zaključak o proglašenju Draškovića nepoželjnom osobom donesen je i usvojen na inicijativu predsednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljka Eleka. M. R.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)