(INFOGRAFIK) Kako su glasali građani najvećih lokalnih zajednica na Opštim oktobarskim izborima u RS

D. KALINIĆ/S. MIŠLjENOVIĆ

05. 10. 2022. u 06:29

PRED početak izbora ključna teza koja je preovladavala u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je bila da će njihovi kandidati Milorad Dodik i Željka Cvijanović odneti pobede na izborima za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH, ukoliko razlika u odnosu na kandidate opozicije u Banjaluci bude što manja, odnosno da se može nadomestiti u drugim gradovima Srpske. Po rezultatima izbora tako je i bilo na terenu.

(ИНФОГРАФИК) Како су гласали грађани највећих локалних заједница на Општим октобарским изборима у РС

Jedno do izbornih mesta u Srpskoj, Foto V. Tripić

Naime, Milorad Dodik je kao kandidat SNSD pobedio u sedam od 10 gradova Srpske, dok je Jelena Trivić pobedila u tri grada, a između ostalog odnela je pobedu i u Banjaluci.

Dodik je pobedio u Doboju, Prijedoru, Laktašima, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Gradiški i Trebinju, dok je Jelena Trivić pobedu odnela u Banjaluci, Bijeljini i ono što je zanimljivo u Derventi koja godinama važi sa grad kojim vlada SNSD.

Ipak, SNSD je jakom kampanjom nakon izgubljenih lokalnih izbora u Banjaluci pre dve godine uspeo da povrati poverenje glasača pa je Trivićeva dobila Dodika u najvećem gradu Srpske sa "samo" 9.000 glasova. Sa druge strane, Dodik je to kompenzovao pobedom sa istom razlikom u Doboju, dok je značajnija razlika bila u Zvorniku 5.000 glasova, Prijedoru takođe 5.000, Istočnom Sarajevu 4.000, Laktašima 3.000...

Trivićeva jeste pobedila u Bijeljini, jakom uporištu opozicije, ali je razlika u njenu korist bila manja od očekivane i iznosila je oko 1.500 glasova. U Derventi je odnela pobedu za 250 glasova. Zanimljivo je da je Trivićeva pobedila Dodika u Milićima, rodnom mestu premijera RS Radovana Viškovića. Ali, Dodik je odneo ubedljivu pobedu u Podrinju gde je dobio podršku u Srebrenici i Bratuncu sa par hiljada razlike u glasovima.

Jedno do izbornih mesta u Srpskoj, Foto V. Tripić

Dodik je takođe pobedio Trivićevu i u bastionim opozicije na čijem čelu su kadrovi SDS, u Sokocu i Istočnoj Ilidži. Inače, pobeda Dodika u Istočnoj Ilidži je prva pobeda nekog kandidata SNSD u ovoj opštini od njenog nastanka!

Najmanja razlika u glasovima je zabeležana u opštini Kotor Varoš, gde je Trivićeva dobila Dodika sa 23 glasa razlike.

Kad se govori o pojedinačnim kandidatima za mesta u NS, tu je apsolutni rekorder dr Vlado Đajić, nosilac liste SNSD za Izbornu jedinicu 3, u kojoj je dobio 20.000 glasova.

Posle Đajića, po rekordnom broju glasova za NS RS je njegov ljuti protivnik iz Banjaluke, gradonačelnik Draško Stranivuković, kandidat PDP sa 19.600 glasova. Da je prebacio 10.000 glasova može da se pohvali i Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine...

Ove godine apsolutni rekorder po broju dobijenih glasova za PBiH je Radovan Višković (SNSD), aktuelni premijer RS, koji je dobio 31.000 glasova. Slede, takođe, kadrovi SNSD, Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta ministara BiH sa 29.000 i Nebojša Radmanović sa 28.000. Kada se govori o opoziciji, velike brojke za PBiH imaju kandidat PDP Branislav Borenović sa 26.000 i kandidat SDS Darko Babalj sa 19.000 osvojenih glasova.

Izbori u Srpskoj doneli su i jedno iznenađenje, jer je "Pokret za pravdu i red - Nebojša Vukanović" dobio više od 26.000 glasova za Narodnu skupštinu i zasada je sedma po snazi partija za Skupštinu Srpske.

Pored poslanika u NS RS, ovaj pokret će imati i poslanika u PBiH. Vukanović je godinama najglasniji opozicionar u Srpskoj i njegov pokret po prvi put će postati parlamentaran!

BEZ GLASAČA

MIRALEM Buljubašić, predsednik Biračkog odbora Maoča, nadomak Srebrenika, ističe da je ovaj odbor u nedelju, na dan opštih izbora, radio kako je i predviđeno, iako od 7 do 19 časova nije došao nijedan glasač. Za ovo glasačko mesto, u lokalnoj školi, bile su registrovane 93 osobe sa pravom glasa, ali niko od njih nije obavio građansku dužnost.

PRITVOR

TUŽILAŠTVO BiH predložilo je pritvor za pet osoba koje su osumnjičene za izborne nezakonitosti u Novom Gradu. Pritvor je predložen za S. H. (68), E. V. (52), R. H.  (55), I. Dž. (64) i I. M. (52). Oni su osumnjičeni za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mesto.

ČAVIĆ IZGUBIO MANDAT

DRAGAN Čavić, bivši predsednik RS i SDS, a sada lider NDP i direktor "Elektrokrajine", osvojio je samo 964 glasa i tako ispao iz trke za mandat u NS RS. Čavić tako prvi put od 2010. godine neće biti u klupama Narodne skupštine.

NA BIRALIŠTIMA STOGODIŠNjACI

MEŠTANI Bančića u opštini Ljubinje, u srcu Hercegovine, poznati su po dugovečnosti, pa je selo poznato i kao "selo stogodišnjaka". Na biračkih spisku je 50 stanovnika, a svoje pravo je iskoristilo njih 27, dok 23 nije izašlo na izbore.

Inače, ovo selo je osim po stogodišnjacima poznato i po hrastu koji je uvek zelen, a meštani veruju da je ispod njega spavao Sveti Sava, i da je to razlog te neobične prirodne pojave. Kao razlozi za njihovu dugovečnost navode se dobra klima i lekovito bilje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći