DODIK BEZ DLAKE NA JEZIKU: Neću da ćutim i trpim, Nemačka nemeće rešenja na bazi stereotipa o lošim Srbima

Novosti online

03. 09. 2022. u 15:18

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da njegova odluka da ponovo uskrati saglasnost za postavljanje novog nemačkog ambasadora u BiH već daje rezultate i da je morao da skrene pažnju na to da Nemačka proteklih više od godinu dana čini poteze koji su veoma indikativni.

ДОДИК БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Нећу да ћутим и трпим, Немачка немеће решења на бази стереотипа о лошим Србима

Foto: V. Tripić/Profimedia/ilustracija

Povodom ove odluke i optužbi da “zaoštrava odnose sa Nemačkom”, Dodik je rekao da nije podanik i da Nemačka u zadnjih više od godinu dana čini poteze koji su veoma indikativni, te da se mora videti o čemu se tu radi, prenosi Srpskainfo.

- Morali smo skrenuti pažnju. Evo već juče to daje neke rezultate. Nemačka Ambasada je rekla da stoji iza Dejtonskog sporazuma i iza Republike Srpske na jedan uvijen način, ali ipak je rekla. To nismo mogli da čujemo u zadnjih nekoliko godina, a evo sada imamo tu priču - rekao je Dodik za Pink.

On je poručio da će samo tražiti da se to pojasni.

- Opet postavljam pitanje šta je istina, ova rezolucija koju je doneo Bundestag, ili stav Ambasade (Nemačke), jer jedno drugo isključuje. Ako oni podržavaju ustavni poredak u BiH, onda ne važi rezolucija - rekao je Dodik.

On je istakao da su glavni problem u BiH stranci koji nikada nisu dozvolili da se domaće političke snage dogovore ili postignu bazični konsenzus, te napomenuo da je bilo primera da se domaći političari dogovore, a da to za dva dana sruše “stranci u Sarajevu”.

- Njihov intervencionizam je antipravni, protiv Ustava BiH, antidejtonski, predugo se zadržava – gotovo 26 godina stranci upravljaju BiH, a nisu uspeli da naprave održiv model funkcionisanja, a njihov intervencionizam se još više pojačava - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, stranci putem takozvanih visokih predstavnika nameću zakone, a sada hoće da promene Ustav, i to je potpuno neodrživa situacija.

Dodik je poručio da neće da ćuti, kao što predlažu neki iz opozicije koji smatraju da je potrebno trpeti i dodao da on neće da trpi i da se oseća bolje kada izbegne da stranci misle da su Srbi glupi, niže vredni i da oni mogu da rade šta god hoće.

- Motiv Nemačke je neoliberalni koncept kroz `Zelene` i inertne pozicije socijaldemokrata. Nametnuli su rešenja na bazi stereotipa o lošim Srbima. Mi smo za njih loši kroz istoriju i to se zna. Sada su počeli da, od (Kristijana) Šmita, preko rezolucije, sudija Ustavnog suda, do vojnika koje su nam sada poslali u BiH, što govori da oni imaju nameru da svoje politike provode i upotrebom oružane sile - rekao je Dodik.

On je istakao da u ovakvim okolnostima nema prava da bude naivan i misli kako je to sve sasvim slučajno i da aplaudira.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, Dodik je rekao da je to dobar, koristan i inovativni politički projekat na ovom prostoru koji već daje rezultate.

On je naglasio da se rezultati ogledaju ne samo u solidarnosti u pogledu odgovora na izazove i krize, nego i u tome da se olakša ljudima promet robe, a i tržište radne snage, koje danas postaje veliki problem, lakše se rešava.

- U Srbiji radnici iz Makedonije mogu da dođu i reše pitanje dozvola, a ako dođu u BiH to traje 60 i više dana. Ako angažujete sezonske radnike, sezona prođe dok se to reši - rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska želi da bude deo “Otvorenog Balkana”.

- Ja sam već četiri puta tražio da se o tome odlučuje u Predsedništvu. Ranije smo imali odluku da se to prihvati i zadužili Savet ministara da to završi, a onda su nastale blokade muslimana, koji se boje i tvrde da je to neki veliki srpski projekat - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, oni u suštini imaju iracionalan strah od jake Srbije, bez obzira na to što su tu i Albanija i Severna Makedonija, a muslimana ima u sve te tri zemlje, prenosi RTRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna