MOSKVA NADA ZA MLADOG MILOŠA: Mladić iz Istočnog Sarajeva, osam godina u stanju budne kome, stigao u Rusiju

M. REGOJE

21. 07. 2022. u 08:22

MILOŠ Božović iz Istočnog Sarajeva, koji je zbog teške povrede glave već osam godina u stanju budne kome, stigao je u Moskvu gde je ponovo dobio šansu za izlečenje.

МОСКВА НАДА ЗА МЛАДОГ МИЛОША: Младић из Источног Сарајева, осам година у стању будне коме, стигао у Русију

Foto privatna arhiva

Miloš bi na moskovskoj klinici trebalo da bude podvrgnut lečenju matičnim ćelijama. Milošev otac izjavio je da se pojavila mogućnost dečakovog lečenja matičnim ćelijama na jednoj ruskoj klinici u Moskvi.

Božović je rekao da je kroz razgovor sa lekarima sa te klinike, uz svesrdnu pomoć ambasadora BiH u Ruskoj Federaciji Željka Samardžije, dobio uverenja da postoji šansa za Miloševo izlečenje.

- Suština se odnosi na lečenje matičnim ćelijama, odnosno presađivanje matičnih ćelija iz zdravih moždanih komora u zamrle - izjavio je Božović.

Ono što je dodatno dalo nadu ovoj porodici jeste i to da je jedno dete nakon 11 godina ležanja u komi progovorilo i ustalo na svoje noge posle tretmana matičnim ćelijama.

- Ukupan proces lečenja, prema programu lekara ruske klinike, treba da traje do dve godine, s tim da bi prvi tretman trajao od 45 do 65 dana, a nakon toga bi ponovo trebalo odlaziti u Rusiju svaka tri do četiri meseca, gde bi primao terapije - rekao je ranije Milošev otac Aleksandar Božović.

Božović otputovao u Moskvu, Foto privatna arhiva

Za Miloševo lečenje u Moskvi bilo je neophodno prikupiti 62.598 evra, dok je dodatnih 15.000 evra potrebno izdvojiti za putne troškove porodice, kao i za angažman specijalnog aviona za medicinski transport.

U akcijama pomoći za Miloševo lečenje učestvovali su brojni građani Istočnog Sarajeva, Republike Srpske ali i regiona.

Nada da će Miloš, nakon osam godina, biti izlečen ogrejala je srca ljudi koji se godinama mole za zdravlje ovog mladog čoveka.

CELA BiH SE UJEDINILA

KADA je Miloš Božović, mladi golman Fudbalskog kluba Slavija, u meču juniorskih ekipa Slavije i Zvijezde iz Gradačca u avgustu 2014. godine doživeo tešku povredu glave i pao u komu, probudila se cela BiH da ovom mladiću spase život.

Nakon brojnih hirurških intervencija, lečenja u zemlji i inostranstvu, Milošev život je sačuvan, ali njegova borba tu ne prestaje. Miloš je svih ovih godina boravio na kućnom lečenju u porodičnom domu u Istočnom Sarajevu, a njegovo zdravstveno stanje zahteva stalnu negu i pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu