ZA CRNE MARAME SRPSKIH MAJKI NEMA SUZA: Pre tri decenije u Zalazju kod Srebrenice horde Nasera Orića palile su, pljačkale i ubile 69 Srba

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 07. 2022. u 20:04

SLUŽENjEM parastosa i polaganjem venaca kod spomenika i kosturnice u Zalazju, kod Srebrenice, u okviru tradicionalne Memorijalne manifestacije "Petrovdanski dani", danas je obeleženo 30 godina od stradanja 69 srpskih civila i zarobljenika u podrinjskim selima Zalazje, Sase, Biljača, Zagoni i Brod.

ЗА ЦРНЕ МАРАМЕ СРПСКИХ МАЈКИ НЕМА СУЗА: Пре три деценије у Залазју код Сребренице хорде Насера Орића палиле су, пљачкале и убиле 69 Срба

Foto: M. Kojić

Njih su na veliki pravoslavni praznik Petrovdan 1992. godine ubile muslimanske snage na čelu sa Naserom Orićem. Komemorativnom skupu, kao izaslanik predsednika Srbije, prisustvovao je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova. On je položio vence na spomen-obeležja Srbima ubijenim 12. jula 1992. godine, kao i srpskim žrtvama koje su tokom Drugog svetskog rata, 1943, ubile ustaše. Vulin je kazao i da Srbi moraju da govore i da se sećaju svojih žrtava jer niko drugi neće.

- Kažu da sreća razjedinjuje, a bol izjednačava. Kad su Srbi u pitanju, nije tako. Srpski bol ne zanima nikoga, za srpskim žrtvama se niko ne okreće, za crnim maramama srpskih majki baš niko neće da pusti suzu. Ja poštujem tugu i bol belih marama majki Srebrenice, ali ne razumem zašto niko ne može da pusti ni jednu jedinu suzu ni pokaže razumevanje i podeli bol sa crnim maramama srpskih majki - kazao je ministar Vulin.

On je istakao da je u Zalazju u ime predsednika Srbije i predsednika svih Srba Aleksandra Vučića da podeli tugu i bol sa porodicama tragično stradalih Srba, a da na odavanju počasti stradalim Srbima u srebreničkom kraju nema predstavnika međunarodne zajednice, drugih država, nikog osim Srba, jer srpske rane bole samo Srbe.

OSTACI ŽRTAVA SLUČAJNO PRONAĐENI

POSMRTNI ostaci deset nestalih Srba slučajno su pronađeni i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Deset nestalih Srba još nisu pronađeni i njima se gubi svaki trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

- Koliko Srba je potrebno da bude ubijeno, a da se na njihovom grobu pojavi neko ko nije Srbin? Koliko srpske dece je potrebno da ne odraste, a da se na njihovom grobu pojavi neko ko nije Srbin? Koliko iskopanih očiju sudije Ilića je potrebno da se osudi jedan Naser Orić? Na ova pitanja nam niko nije dao odgovor i zato mi Srbi moramo da budemo ovde, da govorimo, da se sećamo jer niko drugi neće. Iza mene su dva spomenika u dva rata. Da ne bi bilo trećeg spomenika, ne smemo da zaboravimo - poručio je Vulin.

Porodice naših stradalih sunarodnika poručile su da nedolazak predstavnika međunarodne zajednice na obeležavanje tri decenije od stradanja Srba u Podrinju nedvosmisleno pokazuje da imaju selektivan pristup pravdi.

Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, kazao je da sramotan odnos dela međunarodne zajednice u odnosu prema srpskim žrtvama Podrinja, kojih je ukupno 3.276, traje već tri decenije.

- Ni danas niko od predstavnika međunarodne zajednice nije došao da oda počast srpskim žrtvama. Tri decenije su prošle od ovog i drugih zločina nad Srbima u Podrinju. Mnogobrojni svedoci, ali i egzekutori su poumirali, a ove druge sud dodatno kroz odugovlačenje sa svojim neradom i na taj način pokušava da amnestira - rekao je Kojić.

On je dodao i da političko Sarajevo i deo međunarodne zajednice svesno kriju istinu o stradanju Srba u Podrinju. A, istina je da su u ratu ginuli i Srbi, i istina je da je u Podrinju počinjen genocid nad Srbima.

NIKO ODGOVORAN

POVODOM 30 godina od muslimanskih zločina u podrinjskim selima, Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, na svom tviter-nalogu je napisao:

- Danas se navršilo 30 godina kako su muslimanske snage pobile 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim i bratunačkim selima. Ni za ovaj zločin niko nije odgovarao. Istom rečenicom, na našu žalost i sramotu cvih, završavamo svako sećanje na srpske žrtve!

- Zločini u Podrinju imaju ime i prezima, a to je Naser Orić. Ali ni sud ni tužilaštvo u Bosni i Hercegovini ne žele da procesuiraju tog zlikovca i zločinca - poručuje Kojić.

Na Petrovdan, pre ravno tri decenije, muslimanske snage pod komandom zloglasnog Nasera Orića, upale su u više srpskih sela na teritoriji opština Srebrenica i Bratunac, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog 12. jula 1992. godine, ubijeno je 69 Srba, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila. Nestalo je i zarobljeno njih 22.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći