NADA I LEK ZA NAJTEŽE PACIJENTE: U UKC RS u Banjaluci počela izgradnja savremene bolnice za lečenje malignih oboljenja

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 06. 2022. u 10:45

U KRUGU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci juče su počeli radovi na izgradnji modernog objekta namenjenog pružanju zdravstvene zaštite obolelim od malignih bolesti. Investicija je vredna 56 miliona KM, a rok za završetak radova je mart 2025.

НАДА И ЛЕК ЗА НАЈТЕЖЕ ПАЦИЈЕНТЕ: У УКЦ РС у Бањалуци почела изградња савремене болнице за лечење малигних обољења

Foto S. Mišljenović

Ovaj savremeni objekat će raspolagati sa 370 kreveta za duži smeštaj, pa će Onkologija imati 190 ležajeva, dok će na Hematologiji i Palijativnoj biti raspoređeno po 90 kreveta. U novom objektu biće obezbeđeno i 50 kreveta za dnevni smeštaj pacijenata.

Generalni direktor UKC, Vlado Đajić, kaže da je izgradnja ovog objekta jedan od najznačajnijih i najhumanijih projekata čiju realizaciju podržava rukovodstvo Republike Srpske.

- Rukovodstvo RS prati potrebe građana i sa UKC teži da zdravstveni sistem u Srpskoj bude na najvišem nivou - rekao je Đajić.

- Projekat je urađen u skladu sa najsavremenijim standardima, a u objektu će biti primenjivana savremena dijagnostička i terapijska procedura. Cilj je formiranje regionalnog centra za lečenje malignih bolesti u UKC, koji će služiti kao centar za smeštaj pacijenata na dužem lečenju, kao i dijagnostički centar sa adekvatnim kapacitetima za dnevno lečenje pacijenata.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da su dve ključne stvari na kojima treba da se radi kardiovaskularna i onkološka oboljenja.

- Kardivaskularnu kliniku smo završili, očekujemo i njeno otvaranje, druga je Onkološka - rekao je Šeranić, ističući da je u RS povećan broj malignih oboljenja.

- Kod muškaraca reč je o karcinomu pluća i prostate, a žene se suočavaju sa karcinomom dojke. U Srpskoj su stvoreni zakonski uslovi za skrining projekte i sigurno je da će biti planirani adekvatni programi za prevenciju oboljenja.

Budući izgled bolnice, Foto SRNA

Radovan Višković, predsednik Vlade RS, rekao je da je prateći potrebe stanovništva i sve većeg broja onkoloških pacijenata rukovodstvo Srpske donelo odluku da u kompleksu UKC sagrade jedno novo zdanje koje će biti namenjeno samo onkološkim pacijentima.

- Danas širom Srpske imamo sve više pacijenata koji ne mogu da borave kod svojih kuća.

Izgradnjom ove bolnice imaće priliku da dostojanstveno provedu ostatak života - rekao je Višković.

Zvaničnici kod UKC RS, Foto S. Mišljenović

Agenciju osnovala RS

RS je krenula u osnivanje vlastite Agencije za lekove nakon što je Agencija za lekove BiH u jeku pandemije zabranila upotrebu kiseonika u zdravstvenom sektoru RS, što je bio atak na zdravlje građana RS koji je uporedio sa terorizmom.  - Ići ćemo dalje u realizaciju svih naših akata na tom planu, svidelo se to nekome ili ne - rekao je Višković, komentarišući zahtev predsedavajućeg PBiH Šefika Džaferovića Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti Zakona o lekovima.

Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, izjavila je da početak izgradnje ovog objekta pokazuje da je ovo jedan veliki poduhvat i podvig u oblasti zdravstva Srpske.
- Ovo je jedan strateški projekat u oblasti zdravstva koji će biti u službi građana Srpske, a omogućiće i bolje uslove naših zdravstvenih radnika - rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili