LABORATORIJE U NOVOM RUHU: Oprema Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu

M. REGOJE

23. 06. 2022. u 10:16

NA Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu juče je prezentovana oprema za računarsku i laboratoriju za obnovljive izvore energije ukupne vrednosti 60.000 KM.

ЛАБОРАТОРИЈЕ У НОВОМ РУХУ: Опрема Електротехничком факултету у Источном Сарајеву

Stigla oprema, Foto M. Regoje

Docent doktor Srđan Lale, prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta rekao je da je oprema u potpunosti finansirana iz Evropskog fonda projekta.

- Jedan deo od oko 35.000 KM je iskorišćen za informatičku opremu u koju spada deset najnovijih računara, pametnih televizora, dronova, kamera i štampača. Ostalih 25.000 KM utrošeno je za nabaku laboratorijske opreme. U tu svrhu nabavljeni su solarni paneli, razni pretvarači energetske elektronike, baterije, kao i uređaji za merenje kvaliteta električne energije, koje bismo teško nabavili iz vlastitih sredstava - objasnio je Lale.

Foto M. Regoje

Prema njegovim rečima, oprema je nabavljena u okviru "Erasmus plus" projekta "Kalcea", međunarodnog evropskog projekta u kojem, pored Univerziteta u Istočnom Sarajevu učestvuju i mnogi evropski univerziteti.

- Koordinator projekta je Univerzitet u Atini, Tehnički univerzitet u Rigi, u Latviji, bečki Tehnički fakultet, Burč univerzitet iz Sarajeva, Univerzitet "Džemal Bijedić" iz Mostara, novosadski Fakultet tehničkih nauka, univerzitet u Kosovskoj Mitrovici i još nekoliko kosovskih i albanskih fakulteta - rekao je Lale.

Marko Ikić, viši asistent na Elektrotehničkom fakultetu i član istraživačkog tima na

"Kalcea" projektu objasnio je da je oprema namenjena profesionalcima iz industrije, za naučno-istraživački rad, kao i za studente treće i četvrte godine na ovom fakultetu.

Ikić je istakao da se oprema bazirala na upotrebi obnovljivih izvora električne energije, kao što su fotonaponski sistemi.

KOLEKTIV - OZBILjNI NAUČNICI

DEKAN Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović istakao je da iako mlad, kolektiv Elektrotehničkog fakulteta predstavlja ozbiljnu naučnu instituciju.

- Veliki broj državnih univerziteta iz okruženja, ali i iz EU uzima nas kao partnere za saradnju na projektima jer imamo odgovorne profesore koji mogu da odgovore bilo kom zadatku - zaključio je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)