LAKŠE DO ZAPOSLENJA: Dobojsko Odeljenje za privredu organizovalo prvi sajam zanimanja

L. ŽARIĆ

28. 05. 2022. u 08:52

ŠEST srednjih škola iz Doboja budućim srednjoškolcima predstavili su zanimanja koja nude u narednoj školskoj godini, praktičnu nastavu i kakve su mogućnosti zaposlenja posle školovanja. Taj skup je organizovalo gradsko Odeljenje za privredu i društvene delatnosti.

ЛАКШЕ ДО ЗАПОСЛЕЊА: Добојско Одељење за привреду организовало први сајам занимања

Foto: L.Ž.

Sajam je održan u gradskom parku, a na zanimljivo kreiranim štandovima učenici i profesori srednjih škola Doboja osnovcima maturantima su odgovarali na brojna pitanja koja će pomoći u donošenju odluke o budućem zanimanju. Informaciju su upotpunila preduzeća i institucije u kojima se obavlja praktična nastava.


Situacija sa planom upisa u srednje škole kreirana je na osnovu interesovanja osnovaca, i na sličnom je nivou kao godinama unazad.


- Saobraćajna i elektro škola upisuje 168 učenika u sedam odeljenja, Ekonomska, Tehnička i Medicinska škola po 120 učenika u po pet odeljenja, Ugostiteljska i trgovinska škola 96 učenika u četiri odeljenja, a Gimnazija "Jovan Dučić" upisuje 60 učenika u tri odeljenja - kažu u Odeljenju za društvene delatnosti.

Najpopularnija srednja škola na ovim prostorima je ona koja proizvodi medicinske sestre i tehničare, jer mladi već u osnovnoj školi razmišljaju o isplativom poslu van granica zemlje. I ovaj put se pokazalo da interesovanje ide u pravcu zasnivanja radnog odnosa odmah nakon srednje škole, pa je na dnu lestvice popularnosti Gimnazija "Jovan Dučić", čija diploma uglavnom podrazumeva nastavak školovanja i upis na fakultet.


U Doboju su deficitarna zanimanja alatničara, električara elektroinstalatera i auto-električara, kao i pekara.


- Shodno tome, učenici koji upišu ove struke dobijaće od Ministarstva prosvete i kulture, u toku naredne školske godine, mesečne stipendije u iznosu od 100 KM i besplatan prevoz od kuće do škole tokom trajanja nastave - ukazuju u dobojskom Odeljenju za privredu.

U PLANU UPIS 684 UČENIKA


PLAN upisa u srednje škole na sličnom je nivou kao i ranijih godina. Na području grada Doboja za školsku 2022/2023. godinu predviđeno je da u šest srednjih škola bude upisano 684 učenika u 29 odeljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)