VEĆE PLATE U "ŠUMAMA" ILI ŠTRAJK! Sindikat jednog od najvećih javnih preduzeća Republike Srpske najavljuje uskoro proteste

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 11. 2021. u 08:12

UKOLIKO uprava JP "Šume Srpske" nastavi da ignoriše zahtev Jedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma RS" za razgovore o povećanju cene rada, sledi štrajk, poruka je sindikalaca.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ  У ШУМАМА ИЛИ ШТРАЈК! Синдикат једног од највећих јавних предузећа Републике Српске најављује ускоро протесте

Foto Tanjug

Kako ističu za "Novosti", oko 4.800 zaposlenih u "Šumama Srpske" traži da se nakon 13 godina konačno povećaju plate u tom preduzeću.

Takođe tvrde i da više od 60 odsto zaposlenih u "Šumama RS" ima platu između 540 i 800 maraka, a što je postalo nepodnošljivo jer su to primanja mnogo ispod proseka Srpske, koji iznosi oko 1.000 maraka.

- Tražimo od uprave da se jedinstvena cena rada poveća na 150 KM sa sadašnjih 130 KM. Ukoliko bude potrebno, za ispunjenje tog cilja koristićemo sve sindikalne metode borbe. Život u Srpskoj je svaki dan skuplji, a naše plate su godinama iste - kaže Dušan Marković, predsednik Sindikalne organizacije "Šuma Srpske".

On ističe da je upravi na stolu poziv za razgovor i da očekuju do kraja ove sedmice poziv da sednu i pronađu rešenje ili u protivnom sledi sindikalna borba.

Dušan Marković, Foto RTRS

Marković smatra da povećanje plata može biti od 15 do 20 odsto i to je realno, pa čak prihvatljivo i za upravu.

On je naveo da u tom preduzeću ima višak zaposlenih, o čemu je uprava preduzeća trebalo da vodi računa, i pohvalio je aprilske mere Vlade o imenovanjima pojedinih direktora koji su domaćinskim upravljanjem navedene organizacione jedinice stavili na noge, a što bi trebalo da bude obrazac i za druge gubitaše.

Zaposlenima u "Šumama RS" podršku je dao i predsednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović, koji je poručio da će sindikat povećanje jedinstvene cene rada ostvariti koristeći sve oblike sindikalne borbe ukoliko na to budu primorani.

On kaže da radnici nemaju nikakvu korist od povećanja proizvodnje u tom javnom preduzeću.

- Pored radnika, ni država nema koristi jer nema doprinosa od radnika. Gde se to preliva, pa preliva se u privatne džepove - rekao je Pavlović.

Izvoz drvnih sortimenata, Foto Glassrpske

Zoran Pavlović, ekonomista kaže da se o povećanju plata u ovom javnom preduzeću može govoriti tek kada budu sva šumaska gazdinstva poslovala pozitivno.

- Nažalost, rukovodstvo "Šuma" ne posluje domaćinski i konstantni su finansijski gubici. To sve ide preko leđa radnika, jer nisu radnici odgovorni za loše poteze rukovodstva - ističe Pavlović.

Podsećanja radi, Nadzorni odbor JP "Šume RS" razmatrao je nedavno devetomesečni izveštaj rezultata poslovanja gazdinstva, gde je čak 13 šumskih gazdinstava od 31 poslovalo sa gubitkom. Njihov gubitak iznosi 3,6 miliona maraka.

UPRAVA I DALjE ĆUTI

SLAVEN Gojković, direktor "Šuma Srpske" nije se javljao na pozive "Novosti" kako bi odgovorio na pitanja vezana za zahteve sindikalaca o većim platama zaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu