VARLJIVA JESEN NA KVANTAŠU: Velika suša na području Semberije izazvala višestruko povećanje cena

B. MILOŠEVIĆ

01. 11. 2021. u 06:15

VREĆA kupusa od desetak kilograma, koja se prošle godine jedva prodavala po 1,5 do dve marke, sada košta od 10 do 12 maraka.

ВАРЉИВА ЈЕСЕН НА КВАНТАШУ: Велика суша на подручју Семберије изазвала вишеструко повећање цена

Foto B. Milošević

Povrtari se slažu da je trenutna cena previsoka, ali i podsećaju da su prethodnih nekoliko godina samo zbrajali gubitke, i da je ovo samo minimalna kompenzacija za prethodne loše godine. Nijedna krajnost nije dobra, ni za proizvođače ni za potrošače.

- Proizvođačima bi najviše odgovaralo da država na neki način zaštiti poljoprivrednu proizvodnju, i da ratari svake sezone znaju šta da rade - kaže Milan Stojanović, iz Velike Obarske, koji je zasadio kupus na parceli od jednog hektara.

Sav posao će završiti porodično, uz pomoć sinova, snahe i unuka, jer na drugu radnu snagu više se ne može računati.

- Stalno smo na klackalici - kada dobro rodi, onda su cene bagatelne, kada podbaci godina i ponuda bude manja, cene povrća skoče, i sve tako ukrug. Ulaganja su svake godine sve veća,radne snage sve manje, staračkih domaćinstava i zaključanih kapija sve više, i ko zna dokle će ovo moći ovako - priča Milan.

Foto B. Milošević

Na Kvantaškoj pijaci, Žiku Kovačevića i Janka Blagojevića iz Crnjelova, dok čekaju kupce zatekla je vest o novom, višestrukom poskupljenju đubriva i semenske robe, što im, i pored dobre cene kupusa, kvari planove za sledeću sezonu.

- Ništa nije tako varljivo i neizvesno kao proizvodnja povrća i prodaja na pijaci. Loša sreća koja je pratila proizvođače kupusa, ove sezone se "zalepila" za proizvođače karfiola, koji su prošle sezone karton karfiola od 20 kilograma prodavali za 50 do 60 maraka, a ovih dana ne može da se proda ni za osam maraka - kažu proizvođači.

Sav trud i višegodišnje mučenje po njivama staje u onu narodnu "Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš".

- Znamo iz iskustva, i kada nam krene i malo zaradimo, već na sledećoj krivini nas čeka nešto da nam uzme to zarađeno - zaključuju povrtari iz Crnjelova i Obarske.

Turšija se, ipak, isplati

SKROMNA ponuda i visoke cene na Kvantaškoj pijaci, teraju kupce u nedoumicu, ali s obzirom na cenu glavice kiselog kupusa u marketima od 2,10 maraka, kiseljenje kupusa u vlastitoj režiji, iako preskupo, ipak je isplativije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024