OKTOBAR - MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE: U Bijeljini održano predavanje o uticaju korone na lečenje karcinoma

V. Mitrić

24. 10. 2021. u 20:27

POVODOM oktobra, Međunarodnog meseca borbe protiv karcinoma dojke, Udruženje žena obolelih od karcinoma dojke "Gea" organizovalo je predavanje na temu "Uticaj korone na lečenje obolelih od karcinoma dojke".

ОКТОБАР - МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ: У Бијељини одржано предавање о утицају короне на лечење карцинома

Foto: V. Mitrić

Predavanje je održano u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić, a predavači su bili lekari iz bijeljinske bolnice i Doma zdravlja dr Biljana Marjanović, onkolog,  specijalisti ginekologije Ivana Milovanović i  Bojan Stević, specijalista ginekologije i radiolog Saša Đurić.

Predavanju je prisustvovao i direktor JZU Bolnice “Sveti Vračevi” akademik profesor dr Zlatko Maksimović koji je rekao da su lekari bijeljinske bolnice uvek na raspolaganju da učine što više, kako članicama Udruženju “Gea”, tako i svim drugim ženama, u sprečavanju i lečenju karcinoma dojke.

Foto: V. Mitrić

- Mogu reći da imamo veoma dobru saradnju sa Udruženjem “Gea” i da su našoj zdravstvenoj ustanovi  preduzete sve mere da onkološki pacijenti za vreeme pandemije korona virusa budu maksimalno zaštićeni - rekao je profesor Maksimović.

Biljana Marjanović, onkolog u bijeljinskoj bolnici i šef Odsjeka za onkologiju je istakla da je posljednjih desetak godina postignut značajan napredak u ishodu lečenja odreženih podtipova karcinoma dojke, te da je vrlo važno i to da je sada dostupna i većina najznačajnijih lijekova  kao i dijagnostičkih postupaka.

- Ranootkriven karcinom dojke je sigurno izlečiv, a na raspolaganju su i mnoge linije terapije koje obezbjeđuju duže preživljavanje i kvalitetan život čak i kod pojava metastatskih karcinoma, odnosno smanjenje rizika povratka bolesti u budućnosti - istakla je dr Marjanović. Ona je podsetila da je do pre desetak godina, kada bi došla žena koja ima HER2 pozitivni tip karcinoma dojke nisu znali šta da rade, a danas imaju lek koji blokira HER2 receptore, a u novije vreme, postoji i drugi lek, koji omogućava dualnu blokadu tih receptora. Sada je gotovo sto odstotno izlečenje nekada vrlo agresivnog karcinoma.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice