GORIVO POSKUPLJUJE ŽIVOTNE NAMIRNICE: Naftni derivati u Republici Srpskoj dostigli rekordno visoke cenovne nivoe

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 10. 2021. u 08:12

CENE goriva na pumpama širom Republike Srpske dostigle su rekordne nivoe i nastavljaju rast!

ГОРИВО ПОСКУПЉУЈЕ ЖИВОТНЕ НАМИРНИЦЕ: Нафтни деривати у Републици Српској достигли рекордно високе ценовне нивое

Građani u kupovini, Foto Novosti

Do kraja sedmice očekuje se da litar goriva u RS bude 2,5 KM, što će biti najveća cena u poslednjih 18 meseci, kažu sagovornici "Novosti". Zbog rasta cena goriva na pijacama se već voće i povrće prodaje sa uvećanim cenama od 10 odsto. Osnovne životne namirnice u prodavnicima su otišle "gore" od 10 do 30 feninga.

Inače, cene životnih namirnica u proteklih godinu dana imale su ogroman rast. Tako je cena pilećeg mesa poskupela 60 odsto, a ostale kategorije mesa za 30 odsto. Ulje je skuplje za više od 50 odsto, a po višim cenama prodaju se i mleko, jaja, brašno...

Prema zvaničnim podacima Saveza sindikata RS, četvoročlanoj porodici je u tzv. sindikalnoj korpi potrebno samo za hranu na mesečnom nivou izdvojiti oko 740 maraka, a što je oko 70 odsto prosečne plate u Srpskoj.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača "Don", kaže da, nažalost, građani mogu očekivati još veće cene životnih namirnica, jer cena goriva raste.

- Ovde imamo i dosta nelogičnosti jer naši trgovci čim raste cena goriva povećavaju cene životnih namirnica. Niko ne spominje zalihe robe. Pa, nije zaliha robe koja se iznosi na rafove i prodaje građanima plaćena po tim višim cenama. Ovo je klasična prevara građana - ističe Marićeva.

Cena goriva na pumpama RS, Foto S. Mišljenović

Ona kaže da je kućni budžet građana u Srpskoj na udaru već duži period jer su cene životnih namirnica u poslednju godinu dana porasle od 30 do 60 odsto, zavisno da li se radi o mesu, mlečnim ili drugim proizvodima.

- Iako je u tom periodu bilo povećanja i smanjenja cena naftnih derivata, cene životnih namirnica idu samo prema gore, nikako naniže - kaže Marićeva.

Da građani Srpske ne očekuju u skorije vreme niže cene goriva potvrdio je i predsednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore RS Dragan Trišić.

- Do kraja sedmice cena goriva ide za pet feninga nagore. Očekivanja su da gorivo bude na rekordno visokom nivou ovaj mesec. To su stvari na koje ne možemo uticati. Ono na šta možemo uticati jeste da kroz svoje distributivne mreže balansiramo taj šok i koliko-toliko omogućimo potrošačima da cene budu prihvatljive u prodaji - rekao je Trišić.

Poremećaj na tržištu nafte

DRAGAN Trišić je konstatovao da je došlo do tektonskog poremećaja cene nafte brent, koja se sada na Londonskoj berzi prodaje po 83 dolara po barelu ili 727 dolara po toni, što je rekord u poslednje dve godine. On smatra da će ova globalna kriza, kada je reč o svim energentima, trajati oko šest meseci i da će u tom periodu biti nestabilno stanje na berzama energenata.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije