UPITNA JESENJA SETVA? Ogromno povećanje cena semenske robe i veštačkog đubriva

B. Milošević

14. 10. 2021. u 00:32

JESENjA setva pšenice u Semberiji pod velikim je upitnikom, jer su cene semenske pšenice i veštačkog đubriva, kako kažu ratari, otišle do neba.

УПИТНА ЈЕСЕЊА СЕТВА? Огромно повећање цена семенске робе и вештачког ђубрива

Foto B. Milošević

U preduzećima koja se bave prometom semenskog materijala i veštačkih đubriva kažu da je situacija nenormalna, jer su đubriva poskupela od 100 do 200 odsto u odnosu na prošlogodišnje cene koje su imali u vreme setve pšenice.

Trenutno veštačkog đubriva i nema u prodaji, jer trgovci ne znaju kome bi ih i prodali po drastično većim cenama, pa ga i ne nabavljaju...

Vesna Ćorović, komercijalista u preduzeću iz Modriče, kaže da će se jesenja setva pšenice obaviti bez upotrebe kombinovanog đubriva, popularne "tri petnaestice", koje trenutno po fabričkoj ceni košta 140 maraka za stotinu kilograma. U oktobru prošle godine ovo đubrivo se moglo nabaviti po ceni od 60 do 70 maraka...

Foto B. Milošević

Iz azotare u Kutini dobili smo informaciju da fabrička cena azotnog đubriva "urea" košta 202,00 marke, a sa transportnim troškovima u trgovini sto kilograma "uree" koštaće 250 maraka, a koja je prošle jeseni koštala prihvatljivih 59 maraka.

- Apsolutno razumem poljoprivrednike i njihovo negodovanje, da niko pametan neće u zemlju baciti 250 maraka, da bi "zaradio" 37, koliko je koštao kilogram ovogodišnjeg roda pšenice - kaže Vesna Ćorović.

Foto B. Milošević

Dragan Lazić, diplomirani poljoprivredni inženjer, kaže da u poljoprivrednoj apoteci, već tri meseca nemaju "ureu" zbog prethodno visoke cene, a za novu cenu nemaju komentar...

- Drastična poskupljenja veštačkog đubriva pravdaju čestim skokovima cene plina na svetskoj berzi, skupim brodskim prevozom fosfora iz Južne Amerike, a najbliže istini je to da se politika uplela i u cene sirovina u hemijskoj industriji. Nažalost, ovo sigurno nisu konačne cene đubriva, jer je tek početak sezone, a šta nas sve čeka do proletnje setve kukuruza, to niko ne zna. Imam informacije da azotare uključuju pogone tek na osnovu dnevnih porudžbi i uplata - kaže Lazić, i dodaje da će jesenja setva, ako je bude, biti najskuplja u istoriji zemljoradnje, a možda i najsiromašnija, ako se ratari odreknu đubrenja njiva po astronomskim cenama.

SKAČU CENE DERIVATA

Pored nerazumnih cena veštačkog đubriva, poljoprivrednike pritiska i cena nafte koja svakodnevno raste, pa je sa prošlogodišnjih 0,90 već stigla na 2,40 maraka po litru. Cena najlonske folije za plasteničku proizvodnju je viša za 40 odsto, a sve to prati i nova, viša cena zaštitnih sredstava, semenske robe i rezervnih delova...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni