INICIJATIVA U BIJELJINI: Zaštita stabala starijih od 50 godina

V. Mitrić

01. 10. 2021. u 20:51

ODBORNIK Republičke stranke Srpske u Skupštini grada Bijeljina Danijel Perić i predstavnici Ekološkog udruženja „Eko-put“, Planinarskog ekološkog udruženja „Majevica“, Udruženja roditelja i nastavnika „Bon San“, Ekološkog udruženja „Ada“ i Udruženja građana PEZ „Renesansa“ podneće zahtev Odeljenju za stambeno-komunalne poslove da se zaštite stabla starija od 50 godina, kao i da bude pojačano ozelenjavanje javnih površina, odlučeno je na sastanku.

ИНИЦИЈАТИВА У БИЈЕЉИНИ: Заштита стабала старијих од 50 година

Foto V. Mitrić

Perić je istakao da je cilj zahteva koji su pripremili da se ne ponavljaju greške u urbanističkom planiranju iz prethodnih godina, kao da Odeljenje ima rok od sedam dana da im odgovori.

- Doneli smo dva važna predloga – da se popišu sva stabala zasađena na javnim površinama i ulicama starija od 50 godina, da se ograde i obeleže pločicama kako bi bila zaštićena od dalje seče i uništavanja, da se posadi kvalitetno drveće poput platana, lipa, kestena, pored puteva, obilaznica i svuda gde je to moguće – poručio je Perić.

Foto V. Mitrić

Perić je dodao da će zajedno sa udruženjima sa kojima je održao sastanak tražiti od Odeljenja za stambeno-komunalne poslove odobrenje da u jesenjem periodu budu zasađene nove sadnice u gradskom parku, kada će pozvati i druge sugrađane da se uključe u akciju.

Predsednica Ekološkog udruženja „Eko-put“ Snežana Jagodić Vujić istakla je da su se predstavnici udruženja saglasili da u narednom periodu pokrenu inicijativu da grad odredi lokaciju za novi park u Bijeljini.

- U uslovima klimatskih promena, globalnog zagađenja vazduha, različitih pandemija, važno je da se odupremo nagloj i nekontrolisanoj urbanizaciji, da sprečimo besomučno uništavanje gradskog zelenila i drvoreda i da konačno počnemo da razmišljamo o tome šta ostavljamo budućim generacijama – naglasila je Vujićeva.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći