U REPUBLICI SRPSKOJ DEBATA NAKON SRAMNOG ZAKONA: Šta može policija Srpske ako krenu hapšenja Srba za negiranje genocida?

Tanjug

29. 07. 2021. u 17:15

POSLE sednice Skupštine Republike Srpske u petak znaće se šta će MUP RS moći da uradi u slučaju pokušaja hapšenja građana Srpske po prijavi za negiranje genocida, a po nametnutom zakonu Valentina Incka.

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ДЕБАТА НАКОН СРАМНОГ ЗАКОНА: Шта може полиција Српске ако крену хапшења Срба за негирање геноцида?

Foto: D. Pozderović

Stručnjak za bezbednost Predrag Đeranić uveren je da će biti učinjeno sve da ne dođe do sukoba pripadnika MUP i SIPA, gde takođe ima dosta Srba.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je već najavio da će MUP RS sprečiti svaki pokušaj hapšenja građana na teritoriji Srpske, koji na osnovu Inckovog zakona eventualno preduzme Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Koje opcije MUP RS ima na raspolaganju?

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, kaže da nema dilemu da će u bezbednosnom sektoru MUP imati rešenje za sve potencijalne situacije.

Razgovori način da se predupredi kriza

- Uveren sam da će svemu prethoditi razgovor pre svega sa direktorom SIPA koji je kadar SNSD-a, što može da predupredi mnoge stvari. Jer, ne može bilo ko iz SIPA nekoga da hapsi ako to direktor ne odobri, iako SIPA radi i po nalozima Tužilaštva BiH - napominje Ćeranić.

S druge strane, dodaje on, jedan-dva razgovora sa predsednicom pomenutog Tužilaštva takođe može da predupredi potencijalna hapšenja.

- Verujem zato da će se kriza preduprediti, i da neće doći do situacije da se desi neki sukob između pripadnika MUP-a RS i SIPA u kojoj ima popriličan broj Srba na različitim mestima, jer će njima prethoditi najverovatnije razgovori sa čelnim ljudima ovih institucija i predstavnika RS - uveren je Ćeranić.

Sukoba ne bi smelo biti

On napominje da bi zakon koji bi MUP- u RS mogao da da zakonsku osnovu po kojoj bi delovao u ovim slučajevima mogao biti izglasan već sutra na sednici Narodne skupštine RS, na čijem će se dnevnom redu naći nacrti dva zakona – o dopuni Krivičnog zakonika vezane za zaštitu ugleda Srpske i o neprimenjivanju Inckove odluke.

- Zakonsko rešenje bi obavezivalo MUP RS da reaguje u zadatim situacijama, što znači da MUP onda može i da deluje. MUP i SIPA su organi za sprovođenje zakona a trenutno je na sceni velika politička kriza, čiji pravac daljeg razvoja je teško predvideti - upozorava Ćeranić.

Platforma za koju se zauzela RS je dobra osnova koja se pokazala kao vrlo efikasna u sprečavanju dalje erozije ingerencija RS, uveren je Ćeranić, uz napomenu da je veoma bitno da u Srpskoj ostanu jedinstveni po ovom pitanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)