KAD TISA CVETA, LJUBAV TE ČEKA: Veličanstveni prirodni fenomen - o svemu postoji i legenda koja se prenosi s kolena na koleno

B. Grujić

09. 06. 2023. u 13:21

VELIČANSTVENI fenomen prirode, cvetanje Tise i ljubavni ples insekta tiski cvet, dešava se petnaesti put u pitomoj varoši na Tisi, Novom Bečeju, u okviru manifestacije "Kad Tisa cveta", koja se održava od 9. do 18. juna za sve romantične duše, ljubitelje prirodnih fenomena i dobre zabave.

КАД ТИСА ЦВЕТА, ЉУБАВ ТЕ ЧЕКА: Величанствени природни феномен - о свему постоји и легенда која се преноси с колена на колено

Foto: Profimedia

- Legenda kaže da se, kada Tisa cveta i traje ljubavni ples specifičnog insekta, ispune ljubavne želje onima koji puste zapaljenu svećicu na liciderskom srcu u reku - uz poziv širom raširenih ruku, poručuje Nevena Subotić, iz organizacionog odbora tradicionalne manifestacije.

Tiski cvet je insekt koji tri godine živi u mulju na dnu Tise, da bi, obično polovinom juna, izašao na površinu i u ljubavnom letu produžio vrstu. Milioni tiskih cvetova tada izvode svoj romantični, svadbeni ples i na kraju dana završe svoj život na površini reke.

- Tisa tada izgleda kao da je posuta laticama cveća, tada nastaje inspiracija i rađa se ljubav - zapisao je neznani pesnik u knjigu utisaka ove zanimljive manifestacije, koja u banatsku varoš okupi veliki broj posetilaca i turista, snimatelja, fotografa, ali i naučnika koji proučavaju ovaj prirodni fenomen.

- S obzirom na to da je jubilarna, 15. godina, odlučili smo da manifestacija traje deset dana, a osim romantičnog puštanja svećica u Tisu, vožnje kočijama i krstarenja čamcima, Novobečejci su svojim gostima pripremili bogat i raznovrstan zabavni program - dodaje Nevena Subotić, ističući da koncerte u petak, 9. juna, otvara Abba tribute band, u subotu, 10. juna, nastupa "Garavi sokak", a prava poslastica je koncert grupe "Magazin" u nedelju, 11. juna, uz predgrupe "Fjordovi", "Razvigor" i "Maršali".

Na Tiskom keju će se, kako poručuju domaćini, u isto vreme odvijati poznati Noćni bazar tokom kojeg najpoznatiji proizvođači predstavljaju svoje rukotvorine, uz degustaciju najkvalitetnijih sireva, suhomesnatih proizvoda, vina, slatkih i slanih poslastica.

Zanimljiva će biti i slikarska radionica pod otvorenim nebom u ponedeljak, 12. juna, u popodnevnim časovima, kada će umetnici u barkama i na obali Tise pokušati da trenutke cvetanja i romantike prenesu na svoja platna.

Pesnički maraton 15. juna

Pesnici će svoj dan imati u četvrtak 15. juna, kada je planiran svojevrstan pesnički maraton u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom, a ljubitelji poezije elegične stihove slušaće u prelepom ambijentu cvetne bašte, u suvenirnici na Tiskom keju

Zanimljivo će biti i okupljanje stručnjaka Novosadskog univerziteta, u utorak, 13. juna, kada će se održati debata na temu kako zaštititi tiski cvet, reku Tisu i njenu okolinu, uz pokušaj pronalaženja pravog rešenja kako smanjiti zagađenje, kako bi se tiski cvet koji je stariji od dinosaurusa sačuvao od uništenja. Poznato je da je tiski cvet opstao samo na nekoliko mesta u svetu i gde jednom izumre, više se nikad ne vraća.

Nevena Subotić iz organizacionog tima, zajedno sa svojim kolegama koje su vredno radile na osmišljavanju bogatog programa, ne skriva da očekuje rekordan broj posetilaca i turista iz nekoliko evropskih zemalja, koji su najavili dolazak iz svih krajeva Srbije i zemalja u regionu.

- Ovo je bez sumnje najromantičniji događaj godine, a svima nam je potrebno malo ljubavi, romantike i dobre volje. Osmislili smo program u kojem svako može pronaći nešto interesantno za sebe, mi kao domaćini otvorenog srca, uveliko timarimo konje za ljubavne kočije, čamci su već na vodi i uglancani čekaju putnike - kaže Nevena, uz opasku da su se javili brojni parovi sa porukom da će svoju ljubav i vezu potvrditi puštanjem svećica u nasmejanu Tisu.

Tiska regata

Značajan deo manifestacije kad Tisa cveta je i regata koja će se održati u nedelju 11. juna i subotu 17. juna na relaciji Novi - Stari Bečej, a čamcima na Tisi, spojiće se prijateljska srca dve bratske varoši, na banatskoj i bačkoj strani reke.

Bogat dečji program ispuniće radionica "Cvetić", tiski svetić i edukativne interaktivne pozorišne predstave na temu ekologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna