UZ ŠAPAT VINA, TAMO GDE SE GRLE DUNAV I TISA: Iznad Starog Slankamena, gde su se sudarale civilazacije, ukusi vina mire svetsku gastronomiju

K. Lalić - Spirković

04. 06. 2023. u 10:54

OD INĐIJE s autoputa desno, pa ne više od deset kilometara. Idu prvo Novi Karlovci, a onda Novi Slankamen. I pre nego što putem zaronite ka obalama prelepog Starog Slankamena, ima odvajanje desno, gore piše "Atelje vina Šapat".

УЗ ШАПАТ ВИНА, ТАМО ГДЕ СЕ ГРЛЕ ДУНАВ И ТИСА: Изнад Старог Сланкамена, где су се сударале цивилазације, укуси вина мире светску гастрономију

FOTO: Marko Petrovic

Baš tu se ljube fruškogorski vinogradi sa impozantnom građevinom iz našeg veka koja je delimično ukopana u fruškogorski brežuljak. To je Atelje vina - tako skromno piše, a u stvari je mnogo više. Podseća na tajm-aut ukraden od života.

Gastronomski spektakl "Francuska kuhinja sa zvezdicama" ove godine održan je u restoranu Fleur de Sel, u okviru vinarije "Šapat". "Vatromet čula" se dogodio u organizaciji Udruženja "Ja volim Francusku" i "Savezna asocijacija regije Alzas". Promocija evropskog centra gastronomije regije Alzas bila je fokus manifestacije, ali su lepote Srema i vinskog ateljea delimično Alzasu ukrali slavu.

U stvari, niko nikom te lepe srede s kraja maja nije ukrao baš ništa. Svi su uživali.

FOTO: Marko Petrovic

Domaćini su bili počašćeni vrhunskim gastronomskim događajem koji su im upriličili čuveni francuski kuvari sa "zvezdicama", a gosti su imali jednistvenu priliku da otpijaju vrhunska vina na mestu gde se ljubi čuvena Tisa sa moćnim Dunavom, odmah tu, par stotina metara od poprišta čuvene bitke u Sremu koja je 1691. slavljena u Beču i širom Evrope. Jer tu, pored "Šapata", austrijski vojnici i srpski šajkaši slomili su kičmu opsade dalekog Beča koja je pretila evropskom kontinentu od 1683.

Emociju i ukuse sa brežuljaka iznad Slankamena je teško preslikati

"Francuska kuhinja sa zvezdicama" je jedinstvena manifestacija međunarodnog karaktera. U Srbiji je održana drugu godinu i okupila je goste iz privrede i ekonomije Srbije, ali i njihove prijatelje predstavnike Francuske i zemalja regiona.

Među Francuzima sedeli su šefovi Michelinove kuhinje evropskog centra gastronomije, regije Alzas u Francuskoj, sa glavnom zvezdom Joël Philippsom, čuvenim Mišlenovim kuvarom. Za istom stolom sedeo je i vlasnik restorana sa najdužom tradicijom u francuskoj pokrajini Alzas Huser Mišel, a tu je bio i predsednik Međunarodne unije Alzasa koja posluje na pet kontinenata u okviru 63 predstavništva, (od decembra 2022. godine i u Srbiji). Iz Strazbura je doputvovao Žerar Štidel, predsednik Regionalne privredne komore Strazbura "Aria", Sebastijan Miler, iz direkcije Evropskog centra za edukaciju u hotelijerskoj industriji CEFPPA i divna gospođa Eleonore Rose i Slađana Novaković, predsednica Udruženja "Ja volim Francusku" i "Savezne asocijacije regije Alzasa u Srbiji".

FOTO: Marko Petrovic

Glavne "zvezde" naše slankamenske "Šapat reprezentacije" bili su Dušan Vranić, generalni menadžer "Ateljea vina Šapat" koji se posle 16 godina rada u renomiranim restoranima Njujorka vratio u Srbiju i šef kuhinje i glavni kuvar Nikola Stojaković sa više od 13 godina iskustva iz renomiranih Mišlen restorana iz Pariza. Čast naše gastronomije "sasluživao" je Mladen Dragojlović, glavni enolog u vinariji "Atelje vina Šapat", čiji su vinski nektari višestruko nagrađivani, a učio je u elitnim vinarijama Evrope i Južne Amerike.

 - Ovo je možda jedan od najlepših dana u mom životu - ispovedao nam se Dušan Vranić pre nego su reke hrane i vina potekle iz kuhinje kompleksa restorana Fleur de Sel. Renovirali smo prethodnih sedam meseci, a onda smo okupili ljude dostojne da rade prema Michelin i drugim svetskim standardima: vreme, prostor, kvalitet servisa, usluge... Na gostima je da ocene fuziju znanja, iskustva i energije među ljudima koji zajedno proizvode ovo što mi interno zovemo: "Šapat" brend! Emociju i ukuse sa brežuljaka iznad Slankamena je teško preslikati. Govor očiju, micanje usana, govor ruku i na kraju pesma i francuska i srpska slili su se u nešto što je semantički najtačnije nazvati: PESMOM. Na našem i na francuskom i na engleskom jeziku.

FOTO: Marko Petrovic

A onda, posle zvaničnog dela, negde predveče, dok je sunce zamicalo za Crvenim čotom prelazeći preko Novog Sada, ponovo smo sedeli sa Dušanom, Nikolom i Mladenom koje nazvasmo "srpska gastro reprezentacija", a oni se nisu naljutili.

 - Pogledajte kompleks "Šapat" - širio je obe ruke menadžer Dušan Vranić da lakše objasni: - Ovo je jako interesantan kompleks u kom imate apartmane, sobe, jedan restoran, pa drugi restoran... Poenta je da imate jedan nešto veći restoran, da iskoristite terasu i pogled. I tu će doćnji porodice, organizovaće se korporativni ručkovi, tu je opuštenija atmosfera sa kvalitetnijom hranom, gastronomijom, servisom, uslugom i sjajnom vinskom listom. Uz njega je manji restoran koji ima sve to samo što ima privatnost više. I gostima morate da nahranite sva čula - ukusa i mirisa, pogleda i osećaj prostora i vremena - rekao je gospodin Dušan Vranić.

I negde tu se uključuje Joël Philipps, zaštitno lice kvaliteta Mišlen zvezdi. - Čim sam došao počeo sam da gledam. Video sam kako izgleda kuhinja i u njoj se nalaze sve mašine, svi aparati, sva oprema po poslednjim tehnološkim standardima i to je ista vrsta oreme koju možemo da vidimo i u francuskim restoranima. Pored toga, video sam i ekipu (kuvara i pomoćno osoblje) koja je obučena po svim standardima. Onda sam porazgovarao sa glavnim kuvarom i ubrzo sam shvatio da je njegova vizija da se koriste lokalni proizvodi, da se koriste sezonski proizvodi i bio je zaista koherentan u svom izlaganju... Baš to radimo u Francuskoj. I mnogo vam je lepo ovde. Baš onako... Nisam očekivao - širio je ruke na kraju Joël.

Na kraju, dok je dan odlazio u smiraj, vraćali smo se za Beograd kombijem. Vino je pevalo u nama. Setismo se Ive Andrića. On je u Omer-paši Latasu pisao kako "radi" mostarska žilavka čiji su vinogradi uz kamen Neretve.

Dunavsko vino je drugačije. Nekako blago, lepo moćno i veliko. A francuske zvezde - one su takve da sijaju u vama dok ponovo ne odete pod njihova sažveđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)