NAUKOM I TEHNOLOGIJAMA DO POČINILACA: Srbija dobila eksperte za suzbijanje zločina nad životinjama

Lj. PRERADOVIĆ

29. 04. 2023. u 17:56

SAVRŠEN zločin ne postoji, pa ni u prirodi. U borbi da se što brže i efikasnije dođe do trovača životinja i krivolovaca i budu izvedeni pred lice pravde, pomoći će i eksperti za suzbijanje zločina nad životinjama.

НАУКОМ И ТЕХНОЛОГИЈАМА ДО ПОЧИНИЛАЦА: Србија добила експерте за сузбијање злочина над животињама

FOTO: Antonio Atienza Fuerte

A Srbija je nedavno dobila osam ovih uskospecijalizovanih stručnjaka. Oni su sertifikate za to, sa još 36 kolega iz sveta, dobili na Akademiji za suzbijanje zločina nad životinjama (Wildlife Crime Academy) održanoj u španskom gradu Malaga.

U grupi ovih eksperata su predstavnici iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Srbije, Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad", Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i sa Katedre za patologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Kriminalističko profilisanje

U TEORIJSKOM delu obuke, osmorica naših eksperata, proučavali su forenzičku psihologiju, analizu zločina i kriminalističko profilisanje. Učili su o metodologiji bihejvioralne analize dokaza i kako informacije mogu sprečiti zločine i pomoći u istrazi, naročito kada je reč o organizovanom kriminalu i internacionalnim mrežama koje se bave ilegalnom trgovinom i trovanjem divljih vrsta.

Nikola Stojnić, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, prošavši i treći, najnapredniji nivo, objašnjavajući šta to znači za kriminal nad životinjama, kaže da će sada stručnije i sa većim znanjem koristiti brojne metode na otkrivanju i suzbijanju ovakvih zločina.

- Najveći problem je što se zločini nad životinjama dešavaju na skrovitim mestima, i zato su dve stvari najvažnije, što hitnije ukloniti otrov i otrovanu životinju, ali i senzibilisanje javnosti da prijave svaki slučaj - objašnjava Stojnić. - Mnogo je važno što pre obavestiti policiju, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Institut za zaštitu životne sredine i veterinarsku inspekciju kako bi se tragovi što pre pronašli.

Foto Antonio Atienza Fuerte

Tekst potpisa

Kada se na terenu, kako dalje objašnjava naš sagovornik, pronađe uginula životinja, od njenog položaja i ukočenosti i pregleda terena može se utvrditi da li je reč o zločinu ili je eventualno stradala od strujnog udara, ili je pak došlo do prirodnog uginuća. Procena starosti leša se određuje na osnovu insekata koji se tu nalaze.

Sertifikovani eksperti će, prema rečima Davora Markovića iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, takođe specijaliste za suzbijanje zločina nad divljim životinjama, raditi i profilisanje onih koji su počinili zločin nad životinjama ili krivolov.

- Problemi sa kojima se u Srbiji suočavamo su vrlo kompleksni i zahtevaju ne samo poznavanje važećih nacionalnih i međunarodnih propisa, već i kriminalni um, motive, sredstva i tehnike kojima se prestupnici služe i zahtevaju najviši nivo znanja od predstavnika civilnog društva, policije, patologa, forenzičara, nadležnih ministarstava, pa sve do javnih tužilaca i sudija - objašnjava Marković. - Kod nas je trovanje životinja alarmantno i od, na primer, stotinu slučajeva, tek dvadesetak bude rešeno, a malo toga dobije sudski epilog.

Poučan primer iz Andaluzije

KOMBINUJUĆI istraživanje mesta zločina, forenzičke nauke i pravosudne procese, kako je istakao Injigo Fahardo, načelnik departmana za zaštićene vrste Pokrajinske vlade Andaluzije i jedan od profesora Akademije za suzbijanje zločina nad životinjama, za 15 godina postigli su pad od 80 odsto u ilegalnom trovanju divljih životinja u Andaluziji.

- Sa pravim procedurama, upornošću i saradnjom u potpunosti smo sigurni da naši polaznici mogu napraviti slične rezultate i u svojim državama - kazao je Fahardo. 

Naši eksperti su naučili i kako se na osnovu kese sa otpadom, analizom njenog sadržaja mogu prikupiti informacije. Metode profilisanja počinilaca koje primenjuju sve policije, koristiće se i za zločine nad životinjama.

- I sami smo bili iznenađeni šta se sve iz smeća može saznati - kaže Marković, dodajući da se forenzičkim metodama sa opušaka ili korišćenih štapića za uši dolazi do bioloških tragova, a ostacima hrane o načinu ishrane i drugi bitni podaci. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)