RIMSKI CAREVI IZ SRBIJE OSVAJAJU RIM: Velika izložba u srcu nekadašnjeg "svetskog carstva" (FOTO)

Boris Subašić

30. 03. 2023. u 18:00

RIMSKI carevi iz Srbije, njih 18 na broju biće s počastima dočekani u Kući senata (Curia Iulia) na Forumu, u srcu antičkog Rima, gde će boraviti od 16. maja do 14. jula ove godine.

РИМСКИ ЦАРЕВИ ИЗ СРБИЈЕ ОСВАЈАЈУ РИМ: Велика изложба у срцу некадашњег светског царства (ФОТО)

Arheološki institut

Ovo "gostovanje" bista 18 rimskih careva, monumentalne makete Viminacijuma, prestonice provincije Gornje Mezije, trodimenzionalnih modela antropoloških tipova ljudi koji su u njoj živeli, kopija nakita i retko viđenih carskih predmeta iz italijanskih depoa organizovano je zahvaljujući rimskom Arheološkom parku Koloseum i beogradskom Arheološkom institutu.

Foto: D. N.

Konstantin iz Viminacijuma putuje u Rim

Oni su ovih dana potpisali važan ugovor o realizaciji izložbe projekta "Putevima rimskih imperatora" pod imenom Journey to the past - Itinerarium Romanum Serbiae - Viminacium u epicentru antičkog "svetskog carstva".

- Ova izložba na Rimskom forumu, u srcu antičke rimske države je konačno priznanje za 18 rimskih careva rođenih na prostoru današnje Srbije koji su spasli imperiju u njenom najtežem periodu - kaže prof. dr Miomir Korać, idejni tvorac i inicijator projekta i izložbe.

- Rimska izložba biće izuzetna jer će samo zbog nje neki predmeti vezani za careve sa prostora Srbije, ponajviše za Konstantina Velikog, biti izvučeni iz depoa i izloženi od strane Arheološkog parka Koloseum. Ta simbioza će pokazati koliko su bile jake spone između centra carstva i provincije i koliko je u 3. i 4. veku prostor današnje Srbije bio značajan za celokupnu rimsku državu.

Foto B. Subašić

Arehološki centar Domus Viminacijum

Putujuća izložba projekta "Putevima rimskih imperatora" Arheološkog instituta i Arheološkog parka Viminacijum u proteklih 13 godina je doživela uspeh u 21 gradu na četiri kontinenta, zbog čega je pozvana i u sam Rim.

- Organizacija izložbe i njena postavka u prostor Rimskog foruma, za istraživače Arheološkog instituta, a naročito arheologe predstavlja čast, ponos, ali i veliku obavezu - kaže dr Korać.

- Smatrali smo da predstavljanje rimskog nasleđa prevazilazi granice Srbije, a interesovanje koje je izazvao ovaj projekat učvrstilo nas je u tom uverenju. Institucije Srbije su prepoznale da ova izložba našu zemlju promoviše širom sveta u najboljem svetlu, pa su Ministarstvo kulture i Ministarstvo spoljnih poslova postali njeni glavni pokrovitelji.

Foto R. R.

Carska grobnica u Viminacijumu

Uspešna saradnja između Arheološkog instituta i Arheološkog parka Koloseum započela je 2019. angažovanjem dr Frančeske Boldrigini i dr Jelene Anđelković Grašar, a kao sledeći korak se najavljuje gostovanje Arheološkog parka Koloseum u Viminacijumu. Pored izložbe u Rimu će biti organizovan i naučni forum istraživača Arheološkog instituta i istraživača Koloseuma o značaju nasleđa rimskih careva sa teritorije Srbije. Forum i izložbu će otvoriti dr Alfonsina Ruso, direktorka Arheološkog parka Koloseum, dr Snežana Golubović, direktorka Arheološkog instituta i dr Miomir Korać.

STIGLI NA ČETIRI KONTINENTA

IZLOŽBA "Putevima rimskih careva obišla je četiri kontinenta. U Evropi je prikazana u Londonu, Budimpešti (dva puta), La Valeti i Pragu. U Severnoj Americi bila je u Njujorku i Vašingtonu po dva puta, po jednom u Bostonu, Čikagu, San Francisku i Los Anđelesu, a u Južnoj u Montevideu, Buenos Ajresu, Asunsionu, Braziliji, Santjago de Čileu, Limi, La Pazu i Santa Kruzu. U Africi je prikazana Maroku i Tandžiru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a