NEUSTRAŠIVA MRVICA NA TRONU SVETA: Mila Nikolić ima samo sedam godina i pravo je čudo od deteta - već pokupila dva najveća odličja

I. MITIĆ

30. 03. 2023. u 17:00

SVOJ prvi kimono Mila Nikolić (7) iz Leskovca obukla je pre nepune četiri godine kada je zakoračila u svet karatea i tako majušna dostigla svetsku i evropsku titulu u ovom sportu.

НЕУСТРАШИВА МРВИЦА НА ТРОНУ СВЕТА: Мила Николић има само седам година и право је чудо од детета - већ покупила два највећа одличја

foto: I.Mitić

Za Milu kažu da je pretalentovana i uporna i da će izrasti u velikog šampiona kakav već zapravo i jeste. Sa sedam godina objedinila je dve najveće titule koje u svetu karatea mogu da se osvoje, dok se uspesi na državnim šampionatima već podrazumevaju.

Ona se nadmeće u dve displine, kate pojedinačno i tehnike kroz kretnju, a od ove godine i u dogovorenom sparingu gde stiče osećaj neke zamišljene borbe. I u tome napreduje brzo. Takmiči se sa starijim i krupnijim devojčicama koje duže vežbaju. Međutim, Mila se ne plaši ničega. Ona je neustrašiva iako ponosno nosi svoj nadimak – Mrvica.

- Karate volim jer zahteva mnogo koncetracije i snage, a ja baš to imam u sebi. Kada sam prvi put videla karatiste kako vežbaju dopala mi se njihova spretnost, pa sam poželela da i to naučim – priča nam ova skromna devojčica.

Kaže da joj je karate preokupacija i da nema nameru da odustaje. Od ove godine ima obaveze i u školi, ali Mila sve stiže.

Privatna arhiva

Mila Nikolić

- Imam jedan sat odmora i posle moram na trening, a onda škola i domaći. Kada idemo prepodne onda popodne pišem domaći, a kada sam u školi popodne domaći pišem prepodne i tako sve stignem. Volim karate i onda mi nije teško – objašnjava nam naša junakinja koja u svojoj sobi čuva čak 62 medalje sa raznih takmičenja.

Nikolići su sportska porodica. Milin tata Igor(46) igrao je rukomet 11, a aktivno sudi pune 24 godine, dok se njena devetogodišnja sestra Jana bavi odbojkom, ali je za Milin izbor najzaslužnija njena tetka. Ona je Milu vodila da gleda karatiste dok vežbaju i još tada se videlo da je ovaj sport baš zanima.

- Čini mi se da se Milina ljubav prema karateu rodila još dok je bila u pelenama, a već u četvrtoj godini počela je da vežba. Sama je napravila taj izbor bez bilo kakvog našeg uticaja. Od tada je propustila tek nekoliko treninga. Mila toliko voli karate da između proslave rođendana kod drugova i treninga ona izabere trening, a po dolasku kući nastavlja da vežba pokazujući nam šta je to novo naučila – priča nam ponosni tata Igor.

Na Milu je ponosna i trener Jelena Stanojević(35) sa kojom ova naizgled stidljiva devojčica uporno vežba u leskovačkom Karate klubu „UNSU“. I Jelena je, poput Mile, rano počela da se bavi ovim sportom i u njemu postigla velike uspehe. Kaže da su deca ranije počinjala da se bave borilačkim veštinima u nešto starijem dobu, ali da je sada praksa drugačija.

- To vidim i po mališanima koji vežbaju ovde sa nama. Imamo dvadesetak klinaca u uzrastu od tri i po do šest godina. Tipičan primer za to je mala Mila. Sve što je do sada postigla naučila je kroz igru, ali je ozbiljnija od svojih vršnjaka. Ozbiljnije je shvatila i karate i sve što mi ovde pričamo kao i samo poimanje takmičenja i nadmetanja. Zbog toga je više i brže napredovala – ističe Jelena.

U Milinom klubu zlatno je pravilo da „medalja nije sve što sija i da nije merilo rezultata“. U pojedinim slučajevima se desi da sudija pogreši i da odluči na štetu takmičara ili da ga nezasluženo nagradi, ali je Mila svaku svoju medalju zasluženo osvojila i zato u klubu veruju da je tek očekuju novi veliki uspesi.

TRENER KAO UZOR

Milin trener Jelena Stanojević je devetostruki svetski šampion u borbama, trostruki evropski šampion, a dvadesetsedam puta je osvojila državno prvenstvo. U svojoj vitrini ima više od 600 medalja i 150 pehara, trofeja i plaketa. Dva puta je dobila i najviše priznanje Leskovca, Oktobarsku nagradu, a pre tri godine pripala joj je i titula najbolje sportiskinje sveta. Ona trenira 70 dečaka i devojčica, a kada je pre 14 godina počinjala bilo ih je deset puta manje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

GRADIĆ JE NAPUŠTEN VEĆ 40 GODINA: Sada ga je kupio tajnoviti čovek za više od 20 miliona evra