NJEN VRISAK SU, PRE 24 GODINE, SNIMILE I KAMERE: Potresno svedočenje Nevenke Deljanin, u trenu je izgubila i muža i brata (FOTO)

J. ĆOSIN

25. 03. 2023. u 15:00

DOGOVORILI smo se da tog dana idemo kod moje majke koja je dan ranije slavila slavu.

ЊЕН ВРИСАК СУ, ПРЕ 24 ГОДИНЕ, СНИМИЛЕ И КАМЕРЕ: Потресно сведочење Невенке Дељанин, у трену је изгубила и мужа и брата (ФОТО)

foto J. C.

Iz kola sam pozvala supruga Boška, koji mi je rekao da je sa mojim bratom kod Kliničkog centra. Išli su peške. Kad sam ih sustigla, suprug me je poljubio i rekao da će oni nastaviti peške... Obojica su ubijena nekoliko minuta kasnije. Za tren ih izgubih obojicu. Ubila ih je NATO alijansa.

I 24 godine kasnije Nevenka Deljanin, iz Niša, jedva je smogla snage da govori o 7. maju 1999. kada su agresori prvi put zasuli Niš kasetnim bombama i kada je na pragu majčinog doma saznala da je u sekudi izgubila supruga Božidara Boška Veljkovića i brata Acu Deljanina. Goreo je tada i KC Niš, bombe su bačene na zgradu patologije, ali su lekari i medicinsko osoblje hrlili da spasavaju povređene i ranjene. Nevenkinog brata prihvatio je tada doktor Miodrag Lazić, čuveni hirurg, a njegova supruga Ana pobrinula se za Boška, ali im spasa nije bilo.

- Bila sam ispred majčine kuće, sirene su se oglasile, odjednom vidim da gori patologija. Sklonila sam bratanca, Acinog sina, i njegovu baku u kanal u dvorištu, jer su svuda leteli staklo, letve, kamenje... Otrčala sam do ulice i zatekla strašan prizor... Aca nasred ulice, Boško na trotoaru... Za brata sam odmah videla da je mrtav. Doktor mi je posle rekao da su mu kosti bile kao prah - seća se Nevenka.

Pokušala je da pomogne suprugu, koji je davao znake života:

Foto: Privatna arhiva

Nevenka sa suprogom Boškom

- Trčala sam po pomoć... Izašao je komšija da pomogne da ih prebacimo do bolnice, iako su mu sve četiri gume bile izbušene od bombi. Vozio je tako, na felnama. U njegov auto ubacili su Boška, a u moj auto smo hteli da unesemo Acino telo... Muž mi je bio mobilisan kao rezervista, ali je tada bio na odsustvu. Radovali smo se što smo zajedno, s porodicom. Ali bili su to poslednji dani da smo svi na okupu... - kaže setno Nevenka koja danas živi sama u stanu. Nepokretna je. Imala je moždani udar i operaciju kuka. Posećuju je sinovi i unuke, i uspomene koje nadiru kad god pogleda na uramljene fotografije...

Foto printskrin RTS

 

Bol zabeležile i TV kamere

U TRENUTKU kada su komšije u njen auto unosili Acino telo, Nevenka je nemoćno pala na zemlju i vrisnula. Taj trenutak zabeležio je snimatelj RTS, a slika je obišla svet... Smogla je snage da ode do bolnice gde su već dovozili povređene i mrtve... Tu je saznala i da joj je suprug izdahnuo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili