STRANE TURISTE VODI U SRPSKOJ NOŠNJI: Vodič Željko Petrović, iz Beograda, strance dočekuje u našoj tradicionalnoj odeći

D. Matović

22. 03. 2023. u 11:56

AKO njega pitate, ima posao iz snova. Sa strancima obilazi Beograd, često i celu Srbiju, i pokazuje im najvažnije i najlepše znamenitosti. Sve u srpskoj narodnoj nošnji - vezenoj košulji, jeleku, opancima šiljkanima, čakširama, šajkači... uz tradicionalno "pomaže bog" i rakiju, a posle ih upoznaje sa znamenitostima i istorijom naše zemlje. I ta divna odežda koju nosi Željko Petrović, iz Beograda, turiste najviše fascinira.

СТРАНЕ ТУРИСТЕ ВОДИ У СРПСКОЈ НОШЊИ: Водич Жељко Петровић, из Београда, странце дочекује у нашој традиционалној  одећи

Foto Privatna arhiva

Ovaj diplomirani geograf duže od 12 godina je turistički vodič. U sveščicu, koja staje u džep, do sada je upisao 3.570 tura sa oko 60.000 ljudi iz više od 130 zemalja sveta. I gotovo svakog dana dopiše još poneki broj. Osim u obilazak Beograda, Željko je vodio strane i domaće goste po Nišu, Valjevu, Zlatiboru, Uvcu, Topoli, Manasiji, Resavskoj pećini, Đerdapu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, fruškogorskim manastirima, Đavoljoj Varoši, Kovačici, Subotici... Svojevremeno je bio domaćin u obilasku Beograda predsedniku Austrije, predsednici Litvanije, potpredsedniku Indije, vrhu beloruske policije, prvoj dami Ukrajine.

- Volim da obučem narodnu nošnju i zbog sebe i zbog stranaca - priča on. - Mislim da to ostavlja lep utisak za sve koji dođu da se upoznaju sa lokalnom kulturom i tradicijom. Često me pitaju gde mogu da je kupe. Nedavno je u poseti Beogradu bio istaknuti učitelj budističke logike, filozofije i epistemologije Geše Dorji Damdul, inače direktor Tibetanske kuće i profesor na univerzitetima Evrope, Amerike i Azije. Tražio je da ga odvedem da kupi srpsku košulju, čarape i opanke.

Foto: Privatna arhiva

Kad vodi turiste po Beogradu i srednjoj i Zapadnoj Srbiji, Željko nosi šumadijsku nošnju. Ako idu na Frušku goru oblači vojvođansku nošnju. Ima i specijalnu "pionirsku" kapu za posetu Muzeju Jugoslavije i Kući cveća.

- Ne širim mnogo priču o našoj narodnoj nošnji - kaže Željko. - Kada me pitaju, kažem da se takva odeća nosila kod nas na selu do pre nekoliko desetina godina, a danas je, uglavnom, nose folklorni ansambli. Turisti vole da osete patinu starog vremena, pa i preko narodne nošnje.

PUT PO SVIM MERIDIJANIMA

BIO je Željko i vođa puta našim turistima u Budimpešti, Varšavi, Krakovu, Rigi, Viljnusu, Talinu, Temišvaru, Sibiju, Brašovu, Sigišoari... Imao je priliku da našim ljudima pomogne u upoznavanju prirodnih i kulturnih lepota Tajlanda, Kambodže, Vijetnama i Malezije.

- Mogao sam da nastavim da vodim naše ljude po svetu - kaže - ali više mi se svidela naša, lokalna priča i da kad završim sa turistima budem sa svojom porodicom i prijateljima. Zato sam se fokusirao na domaći turizam.

Voli, kaže, da lista sveščicu u koju upisuje ture.

- Lepo je kad vidim koliko je stranaca bilo u našoj zemlji i iz nje ponelo lepe utiske. Predstavnike skoro svih evropskih nacija sam vodio u obilazak Srbije, nedostaju neki afrički i azijski narodi. A, nedavno sam na turističko putovanje po našoj zemlji išao sa jednom gospođom iz Surinama - kaže nam Željko.

Foto: Privatna arhiva

Zatekli smo ga sa turistima u obilasku Taorskih vrela. Kaže nam da sutra idu na Taru, prekosutra u obilazak uvačke klisure.

- Turisti su oduševljeni prirodnim lepotama i našim kulturnim i istorijskim spomenicima. Sve se to urezuje u njihovo pamćenje - priča Željko. - Kada to vidite, bude vam žao što mi sve to često nipodaštavamo i ne vidimo. A, stranci to cene i poštuju. Srbija je interesantna i strancima koji vole da se goste dobrom i obilnom hranom. Oni vole srpsku kuhinju. Nema dobre destinacije a gladnog turiste. Koliko god da mu je bilo lepo, nije dobro ako ostane gladan i žedan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)