ČAST JE BITI DEO "LETEĆEG" BRATSTVA: LJubav prema padobranstvu i otadžbini glavni uslovi za obuku u elitnoj 63. padobranskoj brigadi

J. ĆOSIN

16. 03. 2023. u 09:00

POSEBNA je čast biti pripadnik 63. padobranske brigade. Po višedecenijskim zaslugama - slavne i junačke, elitne, višestruko odlikovane. Da bi se postalo deo nje potrebne su i mentalna i fizička snaga i povrh toga neizmerna ljubav prema otadžbini i padobranstvu. A, da bi se zadužio padobran i ponela bordo beretka, kandidati treba da prođu nekoliko nivoa obuke, isto i muškarci i devojke starosti do 30 godina, bez obzira na to da li su služili redovnu vojsku ili ne.

ЧАСТ ЈЕ БИТИ ДЕО ЛЕТЕЋЕГ БРАТСТВА: Љубав према падобранству и отаџбини главни услови за обуку у елитној 63. падобранској бригади

Foto Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali su sredinom februara konkurs za prijem novih pripadnika u 63. padobransku brigadu. Jedan od njenih instruktora padobranstva, koji ima 1.500 skokova, objašnjava, za "Novosti", koji su zadaci pred njegovim budućim kolegama. I na samom početku otkriva nam neočekivane činjenice:

J. Ćosin

Tek posle petog skoka dobija se zvanje padobranca

- Trema pred prvi skok je normalna, uobičajena kod svih i ona uvek postoji, ali najveća kriza u padobranstvu dolazi malo kasnije, kada padobranci steknu neko iskustvo pa su svesni i opasnosti kojima mogu da budu izloženi. Ali, kada čovek ima volju, i sa sadašnjom opremom koju imamo, sve je to bezbedno.

IMAJU DVE ZAKLETVE

PRIPADNIKE 63. padobranske brigade često nazivaju "Vojnici sa dve zakletve", jer osim one obavezne pri služenju vojnog roka, imaju i svoju koju polažu već tri decenije. "Za otadžbinu! Za druga! Za pušku! Za vojničku i ratničku čast! Padobranci 63. padobranske brigade - rade!" 

Padobranska obuka se, kaže, deli na četiri nivoa, a tek posle pet skokova, kandidat dobija zvanje padobranca.

- Najpre ide osnovna padobranska obuka, njen zemaljski deo koji traje 21 dan, tokom koje se radi priprema za skok. Potom, kandidat ima zadatak da skoči pet padobranskih skokova, nakon čega postaje padobranac. Kasnije se prelazi na drugi nivo obučavanja i to je viša padobranska obuka, kada padobranac uči o slobodnom padu i skokovima sa većih visina, gde se savladavaju dve tehnike: VIVO - visoko iskakanje, visoko otvaranje, i VINO - visoko iskakanje, nisko otvaranje. Ta obuka je složenija. Treći nivo je kurs mlađih instruktora padobranstva, a četvrti je najviši, reč je o kursu instruktora padobranstva kada se uči korišćenje kompletne padobranske opreme, svih vrsta skokova, kao i izvođenje organizacije skakanja i obuke svih nivoa - objašnjava instruktor padobranstva 63. padobranske brigade.Potpukovnik Bratislav Vukotić, načelnik odseka za ljudske resurse kaže da budući kandidati ne treba da se plaše obuke.

- Ona nije kao u holivudskim filmovima, već je pažljivo osmišljena obuka koja ima za cilj da dovede kandidate na određen nivo potrebnih psihofizičkih sposobnosti, da ih proveri i pripremi za onaj najbitniji, padobranski deo. Kandidati koji to budu zadovoljili biće rangirani i u odnosu na to biće primljeni u 63. padobransku brigadu - kazao je Vukotić.

Od ove godine mogu da se prijave i oni koji nisu služili vojni rok, a za njih će biti organizovana osnovna vojnička obuka, koja će trajati tri nedelje. Za to vreme naučiće osnovne vojničke veštine, ono što su propustili nesluženjem vojnog roka, a da bi mogli da budu ravnopravni sa onima koji jesu da krenu na selektivnu obuku.

- Dakle, da nauče da nose uniformu, pušku, da se ponašaju vojnički. Zaista, sve najosnovnije - objašnjava potpukovnik Vukotić.

Kandidati koji budu zadovoljili psihološku i medicinsko-zdravstvenu selekciju, kao i ulaznu fizičku i bezbednosnu proveru, biće potom pozvani na selektivnu obuku.

- To je specifičnost obuke naše brigade, nju nemaju ostale jedinice. Sastoji se iz dva dela. Prve četiri nedelje je taktički deo, kada se rade fizičke, taktičke i vatrene obuke, pri čemu kandidati treba da pokažu određeni nivo psihofizičke sposonosti i da se pripreme za osnovnu padobransku obuku. Drugi deo selektivne obuke koji traje četiri nedelje predstavlja osnovnu padobransku obuku sa krajnjim ciljem da vojnici skoče iz aviona. Sva mesta su padobranska - rekao je Vukotić.

Nakon obuke, kandidati imaju priliku i da odu na usavršavanje kao i da napreduju u službi.

- Mogu da postanu podoficiri, da dobiju aktivnu službu, mnogo se povećavaju njihov standard i rejting u jedinici. Brigada danas raspolaže najsavremenijim naoružanjem, opremom koju svaki pripadnik ima, oklopnim borbenim oružjima, uređajima i sredstvima za telekomunikacije što motiviše sve nas, pa i kandidate koji se prijavljuju. A nema snažne vojske bez dobro motivisanih pripadnika. Ipak, finansijska strana retko je kod nas padobranaca glavna motivacija, već je to ljubav prema nebu. Padobranstvo mora da se voli i samo tako je i sama obuka intenzivna, dinamična i interesantna - objašnjava Dalibor Tasić, zastavnik prve klase.

OD BARIJA DO NIŠA

PRVI padobranski skok u Jugoslaviji izveden je 2. septembra 1926. godine na aerodromu Novi Sad, a izveden je sa visine od 650 metara. Naš prvi padobranski bataljon formiran je u vojnoj bazi kraj Barija, u Italiji, a osnovan je 14. oktobra 1944, baš na dan kada je Niš oslobođen od fašizma.

Najpre u Novom Sadu i Šapcu, 63. padobranska je pedesetih godina formirana, pa rasformirana, da bi se u decembru 1967. ponovo sastala i trajno preselila u Niš, gde se prethodno nalazio Padobranski nastavni centar. 

Zahvaljujući izuzetnom zalaganju vojnika i starešina i visokim ocenama prilikom izvođenja mnogobrojnih združenih vežbi, 63. padobranska je stekla ugled jedne od najboljih jedinica. Osnovne vrednosti jedinice se zasnivaju na visokom patriotizmu, vojničkoj i padobranskoj zakletvi, čuvanju časti oružja, ličnoj i kolektivnoj hrabrosti i drugarstvu.

Jedinica tradicionalno proslavlja Dan 63. padobranske brigade i obeležava krsnu slavu jedinice Pokrov Presvete Bogorodice - 14. oktobra svake godine. Naredne, 2024. obeležiće 80 godina postojanja. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a